El jutge colla Lleida perquè torni els béns de Sixena el dia 11

El consorci del Museu de Lleida recorrerà al Tribunal Suprem

Qualsevol diria que es tracta d’una incursió en un territori bàrbar: el titular del jutjat d’instrucció número1 d’Osca va ordenar ahir que el Museu de Lleida retorni les 44 peces del monestir de Sixena l’11 de desembre com a molt tard, tal com va demanar la consellera aragonesa de Cultura, Mayte Pérez. El magistrat vol que tots els cossos de seguretat estiguin alerta. La providència, datada l’1 de desembre i feta pública ahir, autoritza l’entrada al museu dels tècnics del govern aragonès, dels altres tècnics que han contractat i de la policia judicial i la Guàrdia Civil per assegurar la seguretat de l’operació. A més, exigeix, “si fos necessari”, la col·laboració i l’auxili de la policia, la Guàrdia Urbana de Lleida i els Mossos. Després de conèixer la notícia, la consellera Mayte Pérez va anar més lluny i va demanar al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que executi “de manera immediata” el retorn de les peces. Si hagués pogut fer-ho, Pérez les hauria recollit ahir a la tarda mateix.

Segons la providència, el Museu de Lleida ha de prestar “la necessària col·laboració” per portar a terme l’operació, i si es produeixen actes contraris “podran ser acusats d’un delicte de desobediència a l’autoritat i delictes contra l’administració de justícia”. En aquest moment del cas Sixena, la justícia sembla que actua amb més rapidesa que les institucions: Méndez de Vigo, com a conseller de Cultura després de l’aplicació de l’article 155, va ordenar el retorn de les peces el dia 28 de novembre. Va dir que demanaria “immediatament” informació de la localització dels béns al departament de Cultura i que la remetria al jutge, però fonts del Museu de Lleida afirmaven ahir que no han rebut cap notificació de la conselleria. En canvi, segons la providència, el jutge ha fet servir la descripció “detallada” de les peces que ha aportat el govern aragonès, un pla que es mantindrà en secret per a l’embalatge i el trasllat, un cronograma presentat per la Guàrdia Civil per coordinar l’operatiu i el vistiplau del ministre de Cultura al compliment de l’ordre.

L’últim recurs

Mentrestant, el consorci del museu segueix treballant en el recurs de cassació que va anunciar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, l’1 de desembre, després que l’Audiència d’Osca desestimés el recurs de la Generalitat i confirmés l’anul·lació de la compra de venda de les peces. A més, Ros, que presentarà el recurs al Tribunal Suprem, va subratllar ahir a la tarda que la resolució “no és ferma, ja que reconeix el dret a recórrer amb cassació”, i per això “no procedeix a l’execució”.

L’alcalde de Sixena, Alfonso Salillas, no veu la situació tan clara com la consellera de Cultura i creu que és “improbable” que el retorn de les obres es produeixi abans de l’11 de desembre. “L’única possibilitat que sigui abans és que el ministre sigui més àgil i faci treballar tots els funcionaris durant el pont, però és una cosa que no veig gaire probable”, diu l’alcalde, que també ataca “els independentistes” perquè diuen que s’ha fet servir l’aplicació de l’article 155 per al retorn dels béns. “La sentència ja estava dictada l’any passat”, assegura.

El cas Sixena segueix el seu curs dins la campanya de les eleccions del 21-D. La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, es va mostrar molt dura amb el Govern: després de mostrar el seu “respecte absolut” per les decisions judicials, va dir que és “una pena” que la Generalitat hagi sigut “incapaç de poder col·laborar, de poder arribar a un acord que porti a una solució millor”. “Han fet del frontisme el seu modus operandi i al final t’acabes barallant amb tothom”, va subratllar, i va assegurar que, si governa, el seu partit intentarà “arribar a acords de col·laboració amb altres administracions públiques”. A l’Aragó, el president del Partit Aragonès, Arturo Aliaga, va demanar que es “respecti” el termini marcat pel jutge per al retorn de les peces. “Que no passi ni un minut més perquè els aragonesos puguem disfrutar dels béns de Sixena”, va reclamar.