Patrimoni
Cultura 25/07/2017

Desestimat el recurs de la Generalitat contra el trasllat dels béns de Sixena

El 31 de juliol és la data límit per entregar les 44 peces que hi ha al Museu de Lleida

Acn
3 min
El recorregut del Museu de Lleida inclou tres sarcòfags de fusta policromada del monestir de Sixena

LleidaEl jutjat de primer instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs de reposició interposat pel Govern contra la resolució d'aquest jutjat que requeria la Generalitat que comuniqués al govern d'Aragó, com a molt tard aquest 25 de juliol, la manera en què pensa traslladar els 44 béns de Sixena que hi ha al Museu de Lleida que estan en litigi. La jutge va fixar el 31 de juliol com a data límit per fer aquesta entrega.

En el seu escrit, la magistrada considera que amb el recurs presentat per la Generalitat "no s'aporta cap fonament jurídic en relació amb el fons de l'assumpte, i es manté la resolució dictada en tot el seu contingut respecte als 44 béns restants i que consta en la interlocutòria del 27 de juny i en el seu aclariment, amb data de 29 de juny, amb les advertències legals realitzades". En aquest sentit, la jutge va advertir que si la Generalitat incompleix l'ordre de trasllat provisional podria ser acusada d'un delicte de desobediència.

La jutge remarca en el seu escrit que els 44 béns en litigi que es troben al Museu de Lleida estan afectes a un monument nacional –declarat com a tal el 1923 per l'Estat–, la venda dels quals va ser anul·lada, motiu pel qual n'ordena el trasllat al monestir de Sixena. En l'últim recurs de reposició presentat contra la sentència del jutjat número 1 d'Osca que li obliga a lliurar les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida, la Generalitat al·legava que els béns no podrien sortir d'aquest equipament museístic sense que abans el Consorci del Museu exercís el seu dret de defensa.

El Govern insistia a demanar que s'aturés l'execució provisional de la sentència que obliga a lliurar les peces i que es permetés a dos tècnics designats pel departament de Cultura que puguin comprovar 'in situ' i informar sobre les condicions en què es troben els béns exposats provinents del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), lliurats l'any passat. En el recurs, el Govern també adduïa la impossibilitat del retorn atès que els béns afectats es troben en mans de terceres persones alienes al plet o a la falta de condicions físiques de les instal·lacions del monestir de Sixena per rebre'ls. A més, la Generalitat al·legava la possessió del monestir de Sixena per terceres persones alienes al procés (Comunitat de Betlem), i que els béns objecte d'aquesta execució provisional conformen una col·lecció que no pot ser disgregada, d'acord amb la llei catalana de patrimoni cultural.

D'altra banda, la Generalitat esgrimia que, d'acord amb la funció social del dret de propietat, li correspon l'exercici de les competències juridicopúbliques sobre els béns procedents de Sixena, atès que són uns béns sotmesos a l'administració catalana. Quan tot just s'estava a punt de complir l'any del termini que va fixar la jutge d'Osca per lliurar els béns de Sixena, el 25 de juliol del 2016 –ara fa un any–, la magistrada va emetre el 27 de juny passat una nova interlocutòria fixant nous terminis en el litigi per fer complir la sentència provisional. El primer per al 25 de juliol, aquest cop del 2017, per informar del com i el quan del lliurament, i el segon per al 31 de juliol, per fer-lo efectiu. Fins a aquest moment la Generalitat no ha comunicat com ni quan pensa portar a terme el trasllat, malgrat que aquest dimarts finalitza el termini imposat per la jutge per notificar-ho al govern d'Aragó. En la interlocutòria del 27 de juny la jutge d'Osca també advertia que si la Generalitat incompleix l'ordre de trasllat provisional podria ser acusada d'un delicte de desobediència.

Aquest mateix dimarts, la Generalitat, a través del seu advocat, Xavier Muñoz, ha presentat a la jutge d'Osca un escrit en què demana que es tingui en compte que la Generalitat "no disposa de la possessió immediata" dels béns reclamats, que són al Museu de Lleida.

stats