Música
Cultura 18/04/2018

El llegat de Dexter Gordon, protagonista del Festival de Jazz de Barcelona

El cartell de la 50a edició inclou John Scofield, Madeleine Peyroux, Bill Frisell i Chucho Valdés

Xavier Cervantes
3 min
El saxofonista nord-americà Dexter Gordon (1923-1990)

BarcelonaEl llegat de Dexter Gordon (1923-1990) serà un dels eixos de la 50a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que inaugurarà Chucho Valdés el 26 d'octubre al Palau de la Música i que s'allargarà fins al desembre. "Volem marcar-nos el full de ruta cap al futur", assegura Tito Ramoneda, cofundador de The Project, la promotora que organitza el festival des del 1989. Aquest futur el van començar a construir ja fa uns anys pensant precisament en una 50a edició que aplega noms com Madeleine Peyroux, Avishai Cohen, John Scofield, The Bad Plus, Bill Frisell, Kyle Eastwood, Amadou & Mariam i Brad Mehldau amb l'OBC. De moment hi ha confirmats una cinquantena de concerts, el 70% del cartell.

Un dels objectius que es va plantejar The Project era singularitzar la programació; és a dir, sense renunciar als artistes internacionals que estan de gira, mirar d'oferir, i fins i tot produir, concerts especials. Això ho va aconseguir, d'una banda, amb la creació de la figura del padrí del festival (Chucho Valdés des del 2014), que cada any arriba a Barcelona amb un projecte diferent; i de l'altra, amb els retrats d'artista, que aquest any estarà dedicat al pianista barceloní Ignasi Terraza, protagonista de cinc concerts amb cinc formats i repertoris diferents. Una d'aquestes actuacions serà a duo amb Andrea Motis, i una altra dins l'homenatge a Dexter Gordon que dirigirà Joan Chamorro a la sala Luz de Gas el 22 de novembre.

Recordar el saxofonista de Filadèlfia no obeeix a cap aniversari, sinó a la publicació del llibre 'Sophisticated giant: the life and legacy of Dexter Gordon', escrit per la seva vídua, Maxine Gordon. "Li vaig prometre al Dexter que acabaria l'autobiografia que ell havia començat", recorda Maxine Gordon, que ha treballat a partir del material que havia escrit el seu marit i l'ha completat en un llibre que "va molt més enllà d'unes memòries", segons assegura el director artístic del festival, Joan Anton Cararach. Finalment, la biografia es presentarà al novembre a Barcelona, "en primícia mundial", recorda Cararach, unes setmanes abans de la presentació a Nova York, prevista per al 9 de desembre. "Serà un honor presentar-lo a Barcelona, la ciutat de Tete Montoliu, un dels grans amics del Dexter", diu la Maxine. De fet, Montoliu també serà recordat en el concert de Chamorro.

A més, al voltant de la figura de Dexter Gordon hi haurà un cicle jazzístic a la Filmoteca de Catalunya. Evidentment, es projectarà 'Round midnight' (1986), la pel·lícula protagonitzada pel saxofonista i dirigida per Bertrand Tavernier, que vindrà a Barcelona per parlar-ne.

Entre les novetats d'aquesta cinquantena edició hi ha encàrrecs especials: 'Tots els colors del jazz', a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band i sota la direcció de Chamorro; '50 anys i a tota màquina', de la Locomotora Negra, i l'espectacle familiar 'És l'hora del jazz', de Dàmaris Gelabert. I per completar la celebració, dues exposicions: una sobre el jazz al Palau de la Música i una altra a l'estació de metro de Diagonal.

Entre les joies de la programació internacional destaca un any més Chucho Valdés, que aquest cop commemorarà el centenari del naixement del seu pare, Bebo Valdés, amb un nou projecte basat en la revisió del trio Jazz Batá, que va liderar a principis dels 70. Tanmateix, tal com ja es va anunciar fa unes setmanes, el festival s'escampa més enllà de la tardor. Per exemple, amb el concert de Cameron Graves (pianista de Kamasi Washington) a Luz de Gas el 27 d'abril, amb el Jazz & Food del Festival Porta Ferrada, que protagonitzaran The Original Blues Brothers Band, Ray Cuza & Sonora Sazonando i Bokanté el 5 d'agost, i amb el cicle Jazz al Grec del juliol (amb Pat Metheny i Snarky Puppy, entre d'altres).

stats