Cultura 20/03/2015

El director del Macba fa marxa enrere: demà s'obrirà l'exposició polèmica

El director del museu fa una carta oberta on posa el seu càrrec a disposició del consorci del Macba

Laura Serra
2 min
L'obra de la polèmica és d'Inés Doujak

BarcelonaEl director del Macba, Bartomeu Marí, acaba de fer pública una carta on fa marxa enrere i diu que a partir de demà s'obrirà l'exposició 'La bèstia i el sobirà'. "Mai no he cregut que el meu gest fos de censura: ho vaig percebre com un desacord amb la presència d'una obra en concret i els efectes de les seves possibles lectures", hi explica. Marí tanca la carta dient: "Reitero les meves sinceres disculpes i poso el meu càrrec a disposició del Consorci del Macba", que es reunirà dilluns.

El director ha cedit "davant la pràctica unanimitat de veus d'associacions professionals i sectorials, entitats i individus exigint l'obertura de l'exposició", diu al comunicat. I afegeix: "Si inicialment vaig pensar que la no-inclusió de l'obra d’Ines Doujak o la no-obertura de la mostra protegiria el Macba com a institució cultural dedicada al servei públic, les conseqüències d'això han estat les contràries a les desitjades. La publicitat donada a l'obra i les opinions emeses per molts i diferents sectors de la societat, des del món de l'art i la cultura fins a la política i els mitjans de comunicació, així com els professionals internacionals de l'art, m'han fet reconsiderar la decisió inicial de no inaugurar-la".

La cronologia de la crisi

Dimecres el director del Macba va decidir cancel·lar l'exposició 'La bèstia i el sobirà' perquè no volia exhibir l'escultura 'Not dressed for conquering', on es veia el rei Joan Carles. Deia que no seguia "la línia editorial del centre". Els artistes i comissaris de l'exposició es van negar a retirar-la i a exposar la resta sense la peça d'Ines Doujak perquè ho consideraven "censura". Uns i altres es van llançar acusacions: Marí deia que no havia tingut coneixement de l'obra fins dilluns, mentre que els comissaris i la mateixa autora de l'obra el desacreditaven fent públic el document que va signar setmanes abans per poder exhibir l'obra.

El sector de l'art des del primer moment va expressar el seu malestar davant el que considerava falta de llibertat d'expressió. A mesura que passaven les hores, nous agents lamentaven la decisió de Marí: els treballadors del centre –que demanaven revisar els òrgans de direcció–, el CoNCA, els artistes de la mateixa mostra, entre altres.

Tots els dits apuntaven a Bartomeu Marí. Fins i tot l'Ajuntament ha convocat les institucions que formen part del patronat del centre per abordar, dilluns mateix, la crisi. Caldrà veure si la crisi es resol amb aquesta marxa enrere de Marí.

stats