Cultura 25/05/2011

'La dama de l'ermini' viatja al Palacio Real

L'obra es podrà veure a la mostra 'Polònia, tresors i col·leccions artístiques'. El retrat de la jove podria convertir-se en la nova icona de Leonardo, segons apunten alguns historiadors

Efe
2 min
'La dama de l'ermini', de Leonardo da Vinci

La dama de l'ermini és un dels quatre retrats de dones que va pintar Leonardo da Vinci i per primera vegada es podrà contemplar en directe a l'exposició "Polònia, tresors i col·leccions artístiques", a partir del 3 de juny al Palacio Real de Madrid.

Da Vinci va pintar l'obra cap al 1490 i representa Cecilia Gallerani, una jove de 17 anys amant de Ludovico Sforza "El Moro", vestida i pentinada alla spagnola. L'ermini que porta en braços està carregat de simbolisme i podria fer al·lusió a Sforza, que va rebre l'Ordre de l'Ermini de la mà del rei de Nàpols.

Per Janusz Walek, conservador del Museu Nacional de Cracòvia, La dona de l'ermini ocupa un lloc significatiu en el desevolupament del retrat de l'Edat Moderna. "De la mà d'un destacat científic, d'un minuciós investigador de la natura que posseïa profunds coneixements sobre les propietats físiques de la llum, sobre l'anatomia humana i animal, sobre la psicologia, d'un artista que dominava la tècnica pictòrica, es tracta d'una obra molt innovadora de la seva època", ha afegit.

L'obra, propietat de la Princes Czartoryski Foundation de Cracòvia, s'inclou a la mostra dedicada a la cultura polaca, una gran desconeguda pels anys del Teló d'Acer. L'exposició reuneix més de 190 obres de pintura, escultura, mobiliari, tapiços i arts decoratives, entre d'altres. A més del retrat de Da Vinci, hi destaquen els olis de Lucas Cranach i Rembrandt.

Per l'historiador de l'art Adam Zamoyski, que apunta l'anècdota que Cecilia va viatjar 800 milles desatenent la indicació mèdica perquè Da Vinci la pintés, el retrat de la jove és "inqüestionablement" millor que el de la Mona Lisa i fins i tot "reemplaçarà l'obra com a icona de Leonardo", explicava a The Guardian.

stats