Cultura 08/03/2011

Descoberts dos dibuixos de Goya al magatzem del Museu d'Art de Girona

Es tracta de 'Dues velles' i 'Dues dones vora una finestra', dos petits esbossos que l'artista aragonès va plasmar al llibre de visites de la casa, i que pertanyen ara al fons que el bisbat de Girona té al Museu d'Art

Acn
1 min
El Goya 'Dues dones vora una finestra', guardat al magatzem del Museu d'Art de Girona

GironaEl magatzem del Museu d'Art de Girona custodia dos dibuixos de Goya que el pintor va fer el 1824 per als Carles de Girona, una família benestant de la ciutat. Es tracta de Dues velles i Dues dones vora una finestra, dos petits esbossos que l'artista aragonès va plasmar al llibre de visites de la casa, i que pertanyen ara al fons que el bisbat de Girona té al Museu d'Art. L'espai obert al públic és limitat, cosa que, entre d'altres motius, fa que algunes obres rellevants com els dos Goyas siguin de moment al magatzem, segons ha explicat el conservador del Museu, Antoni Monturiol.

Els dos Goyas no estan sols al magatzem. Només un 20% de les peces del fons del museu –unes 2.460– estan exposades al públic: la resta d'objectes esperen, curosament ordenats i classificats, a les entranyes de la institució a què arribi la seva hora d'exhibció. Amb l'objectiu de rescatar de l'oblit tot aquest material, cada mes el Museu de Girona tria un objecte i convida un estudiós perquè n'investigui les característiques. Durant aquest temps, la peça s'exposa a l'àrea d'exhibició del Museu.

Gràcies a aquesta iniciativa es va poder identificar, per exemple, a l'artista olotí Josep Clarà com autor d'un quadre del segle XIX que descansaven al dipòsit de la institució d'art. Un altre dels objectes curiosos que custodia el magatzem és una col·lecció de xilografies, la majora del segle XVIII, que mostren diferents trucs de màgia.

La col·lecció, que comprén des del segle X fins a principis del segle XX, està formada per 12.300 peces, de les quals 2.700 pertanyen al Bisbat de Girona; 2.400, a la Generalitat, i 7.300, a la Diputació.

stats