Museus
Cultura 01/09/2021

Enric Pujol, nou director del Museu de l'Exili

La conselleria de Justícia relleva Alfons Quera, que va assumir-ne la direcció fa dos anys

2 min
Enric Pujol en una imatge d'arxiu

BarcelonaL’historiador Enric Pujol (Figueres, 1960) serà el nou director del Museu de l’Exili (MUME) i rellevarà Alfons Quera, que va ser nomenat fa dos anys. Pujol està vinculat al MUME des dels seus inicis. Amb Jaume Santaló va redactar el projecte museogràfic i museològic del museu de la Jonquera, i des d'aleshores hi ha col·laborat. El MUME és el centre d’interpretació de referència sobre l'exili republicà provocat per la Guerra Civil Espanyola. Un dels objectius d'Enric Pujol és la consolidació i l’expansió del centre en un context difícil, marcat per la crisi. En aquest sentit, es vol aprofitar que el desembre de l’any vinent se celebrarà el 15è aniversari de la inauguració per fer un rellançament del MUME.

Doctor en filosofia i lletres –especialitat d’història– per la Universitat Autònoma de Barcelona, Pujol té una llarga trajectòria sobretot relacionada amb la historiografia i la història dels historiadors. És autor d'El descrèdit de la història (1993), Ferran Soldevila i els fonaments de la historiografia catalana contemporània (1995) i Diccionari d'historiografia catalana (2003), amb Jordi Casassas i Antoni Simon. 

Pujol ha treballat força l’exili: ha coordinat els volums col·lectius L’exili català de 1936-39. Un balanç (2003) i L'exili català de 1936-39. Noves aportacions (2006). Amb Felip Solé, va redactar el llibre Exilis (2007). Ha participat també en obres col·lectives com Pensament polític als Països Catalans 1714-2014, La Mancomunitat de Catalunya i l’autonomia (1996) i Història de l’Institut d’Estudis Catalans (2002-2007). Pujol va dirigir la Casa de la Generalitat a Perpinyà (2004-2005) i va ser coordinador de l'Àrea d'Història i Pensament Contemporani de la Generalitat (2005-2007). Quan hi va haver les primeres eleccions democràtiques, es va convertir en un dels regidors més joves de Catalunya, a l'Ajuntament de Figueres, pel Partit Socialista Unificat de Catalunya. Posteriorment, i fins fa dos anys, va formar part d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Tercer canvi en el departament de Memòria

És el tercer càrrec que es canvia en el departament de Memòria des que Lourdes Ciuró va assumir la conselleria de Justícia el maig passat. Teresa Ferré, que va ser nomenada directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) el 30 de juny de l'any passat, va ser substituïda a l'agost per Joan Baptista Forcadell, exregidor de CiU a Sant Carles de la Ràpita. Poques setmanes abans, la historiadora Gemma Domènech i Casadevall va ser rellevada al capdavant de Memòria pel politòleg Toni Font Ferré, que va ser assessor del govern municipal de Sabadell, regidor de l'Ajuntament de Sabadell des del 2007 fins al 2019 amb Convergència i Unió i que, fins al 2016, havia militat a Unió Democràtica. Al consistori sabadellenc Font va coincidir amb Ciuró, que també va ser regidora de CiU entre el 2007 i el 2011.

stats