Cinema
Cultura 09/07/2012

Mor l'actor Ernest Borgnine als 95 anys

Conegut pels seus papers de secundari a Hollywood, el 1955 va guanyar l'Oscar com a protagonista del film 'Marty'

Efe
2 min
Imatge d'arxiu del gener del 2011 de l'actor Ernest Borgnine / EFE

WashingtonL'actor nord-americà Ernest Borgnine, guanyador d'un Oscar pel paper protagonista a la pel·lícula 'Marty' (1955), ha mort aquest diumenge als 95 anys.

Borgnine ha mort d'insuficiència renal a l'hospital Cedars-Sinai Medical Center de Los Angeles, a Califòrnia, acompanyat de la seva dona i fills, segons recull el diari 'Washington Post'.

L'actor, d'origen italià, era conegut pels seus personatges de 'dolent', i passarà a la història del cinema per ser qui colpeja Frank Sinatra a 'D'aquí a l'eternitat' i per encarnar un dels matons que amenaça Spencer Tracy a 'La conspiració del silenci'.

Als Estats Units, els amants de la televisió el recordaran com l'oficial de marina Quinton McHale a la sèrie 'McHale Navy'.

Nascut el 24 de gener de, 1917 a Hamden (Connecticut), Borgine era fill d'immigrants italians. Als 18 anys, mentre decidia el seu futur, es va allistar a la marina, encara que la va deixar i hi va tornar el 1941 per servir a la Segona Guerra Mundial fins al 1945.

Després d'anar a classes d'actuació a la Randall School of Drama a Hartford, va entrar a la companyia de teatre de Robert Porterfield, on s'hi va quedar quatre anys.

El gran salt el va fer el 1949, quan va debutar a Broadway amb un paper d'infermer a 'Harvey', després del qual va venir el seu primer film, on va interpretar el paper de Bill Street a 'The Whistle at Eaton Falls' (1951).

La seva carrera es va enlairar el 1953, quan va ser elegit per al paper del sergent Fatso Judson a 'D'aquí a l'eternitat' (1953). Aquest rol el va ajudar, sens dubte, a aconseguir nombrosos papers de secundari en drames i pel·lícules de l'Oest.

El 1955 va rebre un Oscar pel paper de Marty Piletti a la pel.lícula 'Marty', en la qual encarnava un carnisser tímid i sensible. Borgnine es va imposar a actors de pes com Spencer Tracy, Frank Sinatra, James Dean i James Cagney.

En les més de sis dècades dedicat al setè art ha participat en més de 100 films i ha doblat pel·lícules animades com 'Tots els gossos van al cel 2' (1996).

Borgnine estava casat amb Tova Borgnine, amb qui va contreure matrimoni el 1973, encara que al llarg de la seva vida es va casar en quatre ocasions.

La seva primera esposa va ser Rhoda Kemins (1949-1958), amb qui va tenir un fill; posteriorment es va casar amb Katy Jurado (1959-1963); un any més tard, amb Ethel Minven, i el 1965, amb Donna Rancourt, amb qui va tenir tres fills.

stats