Cultura 01/06/2016

El llegendari fotoperiodista Steve McCurry protagonitza un escàndol per abús de Photoshop

Fotògrafs i mitjans especialitzats l'acusen de retocar les seves imatges excessivament

Ara
2 min
El llegendari fotoperiodista Steve McCurry protagonitza un escàndol per abús de Photoshop

BarcelonaDesprés de quaranta anys d'una carrera meteòrica, el llegendari fotoperiodista nord-americà Steve McCurry es troba a la corda fluixa per haver manipulat fotografies amb Photoshop més enllà del que és acceptable en el camp de la fotografia documental.

Tot va començar quan el també fotoperiodista Paolo Viglione va pujar al seu blog una fotografia de McCurry en què apareixen un tros de senyal de trànsit i i el peu d'un vianant mig esborrats. El mitjà especialitzat en fotografia 'PetaPixel' es va fer ressò del 'post', i el va completar publicant l'abans i després d'algunes fotografies retocades de McCurry (com les que il·lustren aquesta notícia). A hores d'ara, desenes de fotografies de l'autor que també haurien estat retocades circulen per la xarxa.

Braços, finestres, cartells... i fins i tot persones senceres han estat esborrades d'algunes imatges amb Photoshop per aconseguir-ne la perfecció. Aquests canvis, que de vegades poden ser difícils de percebre per a un ull inexpert, són perfectament acceptables en el món de la publicitat o la fotografia artística, però estan prohibits en el fotoperiodisme, que té un objectiu documental, i per tant es compromet a reflectir fidelment la realitat.

McCurry, que és mundialment conegut com a autor de la icònica fotografia de 'La nena afganesa', que es va publicar a la portada del 'National Geographic' el juny de 1985, ha admès els retocs, segons la revista 'Time': "Sóc un narrador d'històries, no un fotoperiodista", ha assegurat. Tot i així, el fotògraf s'ha compromès a utilitzar mínimament el Photoshop a partir d'ara: "Tot i que pensava que podia fer el que em semblés amb les meves fotografies, en un sentit estètic i de composició, ara entenc que això pot confondre molta gent que pensa que encara sóc un periodista".

Aquestes explicacions contrasten amb les afirmacions que fa només dos anys va fer a l'ARA, entrevistat per Carles Capdevila. En la trobada, McCurry va assegurar que "no pots manipular" les fotografies, les quals "haurien de reflectir exactament el que passava allà. No pots canviar la realitat".

L'estil colorista de McCurry i les composicions extremadament cuidades de les seves fotografies han estat la clau de la seva popularitat, però també fa un temps que aixequen sospites per la seva perfecció, poc habitual en el món real. El 30 de març, un article de Teju Cole titulat 'Una fotografia massa perfecta' i publicat a 'The New York Times Magazine' ja insinuava que les fotografies de McCurry podrien haver estat retocades en excés.

stats