MÚSICA
Cultura 21/03/2013

Escolta 'Please please me'. L'album de debut dels Beatles fa 50 anys

El disc va ser ràpidament número 1 al Regne Unit i va donar origen a la 'beatlemania'. Produir-lo a l'estudi d'Abbey Road només va costar 468 euros

Efe
2 min

Londres'Please please me', el primer disc de la banda britànica The Beatles, que va suposar un abans i un després en la història de la música, celebra demà el 50è aniversari de la seva publicació, amb temes inesborrables com 'Twist and shout' o 'PS I Love You'. Catorze cançons componen l'àlbum debut del quartet de Liverpool que va donar origen a la 'beatlemania' i va canviar les vides de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.

La sortida comercial de 'Please please me' va seguir els èxits del senzill homònim i de 'Love me do', que els 'quatre fabulosos' interpretaven en directe al mític local The Cavern de la seva ciutat natal, Liverpool. El disc va grimpar per les llistes de vendes i l'11 maig 1963 va aconseguir el número 1 al Regne Unit, posició que va conservar durant 30 setmanes fins a ser desbancat precisament pel segon treball del quartet, 'With The Beatles'.

L'emblemàtic estudi londinenc Abbey Road, lloc de peregrinació per als seguidors de la banda, va ser l'escenari de la gravació de 'Please please me', com ho seria posteriorment de 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' o 'The White Album', entre altres treballs.

L'11 de febrer del 1963, el productor George Martin, anomenat 'el cinquè beatle', va reunir Lennon, McCartney, Harrison i Starr per a una maratoniana sessió de gravació que s'allargaria 585 minuts, és a dir, 9 hores i 45 minuts. Aquest dia, la banda britànica va gravar deu cançons de 'Please please me' tot i el refredat de John Lennon, que tenia la gola adolorida. Per por de no concloure el disc si el músic i compositor perdia la veu, es va deixar la cançó 'Twist and shout' per al final de la intensa sessió, que havia començat a les deu del matí amb el tema 'There's a place'.

En termes econòmics, 'Please please me' no va poder ser més rendible, ja que només va costar 400 lliures (468 euros), una xifra petita si es compara amb el pressupost de 75.000 dòlars (58.000 euros) de 'Sgt. Pepper's' el 1967.

El fotògraf Angus McBean es va encarregar de la portada del disc, en què es veuen els Beatles a les escales de la seu londinenca de la companyia discogràfica EMI, una imatge que recrear de nou per a la portada de 'Get back' (1969). 'Please please me' (1963) va ser el començament d'una carrera de dotze àlbums d'estudi que The Beatles van treure al mercat des del seu naixement oficial el 1962 fins al 10 d'abril de 1970, quan McCartney va informar de la separació de la banda en un comunicat. El grup manté l'honor de ser el que més discos ha venut en la història, un rècord estimat en prop de mil milions de còpies.

Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

stats