Memòria Històrica
Cultura 30/08/2021

L'escriptora Marta Marín-Dòmine, nova directora d'El Born Centre de Cultura i Memòria

L'Ajuntament de Barcelona va destituir l'anterior responsable, Montserrat Iniesta, al març

2 min
Marta Marín-Dòmine

BarcelonaMarta Marín-Dòmine, especialista en literatura testimonial i gran coneixedora del testimoni que han deixat els que van passar per l'infern dels camps de concentració, serà la nova directora d'El Born Centre de Cultura i Memòria. Nascuda a Barcelona, Marta Marín-Dòmine ha passat molts anys al Canadà, on ensenyava literatura peninsular i estudis de la memòria a la Wilfrid Laurier University de Waterloo i dirigia el Center for Memory and Testimony Studies. Durant molts anys va ensenyar traducció literària a la UAB i recentment va publicar Fugir era el més bell que teníem (Club Editor), llibre amb què va guanyar el premi Ciutat de Barcelona 2019 a la millor obra d’assaig, ciències socials i humanitats, el 20è premi Amat-Piniella a la millor obra narrativa de temàtica social contemporània, i el premi Serra d’Or 2020 a la millor novel·la.

Al llibre, Marín-Dòmine entrellaça el seu bagatge de literatura testimonial, el diari del seu pare (exiliat dues vegades) i les històries de la gent que ha patit diferents exilis. El 2017 va fer la instal·lació Us ofereixo als ocells, en homenatge a les víctimes de l'Holocaust al Museu d'Història de Barcelona. Marta Marín-Dòmine ha estat escollida després d'un concurs públic i relleva Montserrat Iniesta, que va ser nomenada el 2017 i a qui el consistori barceloní va decidir destituir el març passat amb l'argument que hi havia "problemes de gestió".

Iniesta era la primera directora en quatre anys del Born. La plaça de direcció del Born es va convocar el febrer del 2017 per primera vegada des de l'obertura de l'equipament, per la Diada del 2013. El primer director de facto del 2012 al 2015 va ser l'expresident català Quim Torra, càrrec que va abandonar al setembre, després del canvi de govern municipal.

stats