Història
Cultura 20/05/2013

Un espectacle recordarà la crema de Manresa durant la Guerra de Successió

500 voluntaris recrearan el 6 de juliol amb música, dansa, teatre i foc l'incendi del 1713

Acn
1 min

Manresa500 voluntaris recrearan la crema que va patir Manresa durant la Guerra de Successió en una representació que combinarà música, dansa, teatre i foc el 6 de juliol a la plaça Major. Antoni Fornells dirigeix l'espectacle que commemora els 300 anys de la crema que va viure la ciutat, quan el 13 d'agost del 1713 un exèrcit borbònic format per 4.000 soldats va incendiar Manresa i va cremar 522 cases.

El seu director escènic, Antoni Fornells, ha recordat que Manresa i els seus ciutadans van quedar "totalment desemparats" quan van veure marxar 400 manresans allistats per fer front a l'exèrcit borbònic i, poc més tard, com a mesura de repressió, 4.000 soldats borbònics van entrar a la ciutat per cremar-la. "Els manresans es van veure obligats a allotjar els soldats borbònics a casa seva durant tretze dies", ha recordat Fornells. L'episodi és un dels més dramàtics de la ciutat. Segons l'historiador Francesc Serra, va significar el principal exemple de repressió a Catalunya durant la Guerra de Successió. Amb la crema també es va perdre un important patrimoni, com l'Església del Carme o la capella de la Mare de Déu de Montserrat. Després d'aquests fets, segons Serra, "un munt de ciutats van decidir jurar obediència a Felip de Borbó davant la por i l'amenaça d'aquesta política de terra cremada".

Comemmoració del tricentenari de la Guerra de Successió

L'esdeveniment servirà per obrir els actes de commemoració del tricentenari de la Guerra de Successió i tindrà lloc després de l'acte institucional, que es farà al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa i que comptarà amb la presència dels alcaldes dels cinc municipis bagencs afectats durant la Guerra de Successió: Cardona, Moià, Talamanca, Sallent i Castellbell i el Vilar.

stats