Franco tunejat al Born: 5 dies d'escarni públic, en imatges

L'estàtua decapitada ha rebut pintades, li han tirat ous i dàtils, li han penjat estelades i la bandera gai, li han tirat un cap de porc i, fins i tot, ha estat cavalcada per una nina inflable

L'estàtua eqüestre de Franco plantada a l'entrada del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona s'ha convertit en objecte de catarsi, en una diana col·lectiva, molt més, segurament, del que el govern de Colau es podia imaginar. En cinc dies, l' estàtua decapitada ha rebut pintades, li han tirat ous i dàtils, li han penjat estelades i la bandera gai, li han tirat un cap de porc i, fins i tot, ha estat cavalcada per una nina inflable. Ahir a la nit, tres homes l a van tombar. Hores després, la brigada municipal se l'enduia. L’estàtua de Franco ha tingut el final que no va tenir el dictador: decapitada i per terra. El consistori barceloní  ha afirmat que no es penedeix d'haver col·locat les dues estàtues franquistes davant el Born, però admet que podria haver explicat millor el sentit de col·locar-les a l'espai públic i el vincle que tenien amb l'exposició que es mostrava a l'interior.

Ciutadans anònims han anat desfilant aquests dies per l'esplanada del Born per escarnir públicament el dictador sense cap. Gran contrast amb les imatges en la memòria col·lectiva d'aquell llunyà novembre del 1975 en què una munió de gent feia cua per visitar la capella ardent del dictador, ara farà 40 anys. Els atacs a l'estàtua –que als anys 80 ja havia rebut un atac amb pintura rosa quan era plantada al pati d'armes del Castell de Montjuïc– són una mostra de rebuig al franquisme, a la impunitat del franquisme, justament l'objectiu de 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', l'exposició que encara es pot veure al Born. Aquest és el resum gràfic dels 5 dies de Franco al Born.