Pisarello: "Estem satisfets de l'exposició però hauríem d'haver dialogat més amb les forces antifranquistes"

El consistori decideix retirar les dues estàtues franquistes del Born

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar dijous prop de la mitjanit que retirava les estàtues franquistes que dilluns havia instal·lat davant del Born, després que tiressin a terra la del dictador, que algunes persones ja havien malmès al llarg de la setmana.

Aquest divendres, el consistori ha afirmat que no es penedeix d'haver col·locat les dues estàtues franquistes davant el Born, però admet que podria haver explicat millor el sentit de col·locar-les a l'espai públic i el vincle que tenien amb l'exposició que es mostrava a l'interior. A primera hora, s'ha retirat l'estàtua eqüestre de Franco, que havien tombat a la nit, i a les 11.30 ha estat 'La Victòria' la que ha abandonat el Born. Les dues aniran al magatzem municipal del Museu d'Història de Barcelona, a la Zona Franca. " Ha estat un encert, però hi ha coses que es podrien haver explicat millor. I, de fet, ja s'estava fent perquè s'estaven preparant uns plafons per col·locar a l'entrada", ha dit el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. També ha admès que se n'hauria d'haver parlat més: "Després que es filtrés la notícia a la premsa aquest estiu, hauríem d'haver dialogat més amb les forces antifranquistes".

Pisarello no condemna els atacs que ha rebut l'estàtua: "Entenem les mostres de rebuig i no les condemnem, eren previsibles, però lamentem els danys que ha rebut l'escultura perquè és patrimoni públic". El tinent d'alcalde ha especificat que no s'han pres mesures de protecció addicionals. Les estàtues no s'amagaran ni tampoc tot el que ha passat aquests dies: "La nostra intenció és documentar-ho i incorporar-ho a l'exposició", ha dit Pisarello. El tinent d'alcalde ha reiterat diverses vegades que estava satisfet amb els objectius aconseguits amb l'exposició, que ha costat 200.000 euros: "En bona mesura està funcionant. L'objectiu era trencar un silenci sobre la impunitat del franquisme, amb una exposició inèdita que no s'havia fet mai. En tres dies, ha rebut més de 2.000 visites".

L'exhibició de les estàtues han durat quatre dies. I quins quatre dies... Mentre 'La Victòria' ha sobreviscut immaculada, l'estàtua eqüestre de Franco de Viladomat ha estat el blanc de la ràbia i la indignació d'homes i dones de diverses generacions. Ha rebut el llançament d'ous, caquis, un matalàs, una porta, un sac de morter...  ha cavalcat amb una nina inflable i li han regalat un cap de porc i un nou cap amb els llavis pintats. I ahir finalment el van tombar. 

Després de mesos de controvèrsia intel·lectual sobre la idoneïtat o no d'ubicar al carrer l'escultura, aquest ha estat el final de l'estàtua franquista al carrer. Tres joves van fer caure a terra l'estàtua aquesta nit passada. Van empènyer la base de fusta que la sustentava. Un dels tres joves va ser identificat per la Guàrdia Urbana, i els altres dos van fugir del lloc.