Cultura 21/10/2016

Tomben l'estàtua de Franco al Born

Tres homes, un dels quals identificat per la Guàrdia Urbana, tiren l'estàtua a terra. L'Ajuntament la retirarà i no la tornarà a instal·lar

Ara
2 min
Així ha acabat l'estàtua de Franco al Born: per terra, plena d'ous i pintades

BarcelonaLa polèmica sobre la ubicació, a les portes del centre cultural del Born, de l'estàtua del dictador Francisco Franco ha passat de les paraules als fets. Després de mesos de controvèrsia intel·lectual sobre la idoneïtat o no d'ubicar al carrer l'escultura, ha estat objecte de tota mena d'atacs des de la inauguració de l'exposició 'Franco, Victòria, República'. L'estàtua l'han tirat a terra tres joves, que han empès l'estàtua amb força fins que han aconseguit que bolqués perquè s'ha desprès de la base de fusta que la sustentava. Un dels tres joves ha estat identificat per la Guàrdia Urbana. Els altres dos han fugit del lloc. L'Ajuntament ha anunciat que retirarà l'estàtua i que no la tornara a col·locar.

L'acció dels joves ha estat contundent però molt ràpida. Amb l'estàtua a terra, a la zona hi ha una presència discreta de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra. Hi ha, també, vigilants privats de l'exposició del Born. Però sobretot hi ha ciutadans que es miren encuriosits l'estàtua, a terra i tacada de pintura i ous. Molta gent es fa 'selfies' davant de la imatge del dictador per terra. Abans de fer-la caure, els tres joves li han llençat una porta, un matalàs i un sac de morter.

Els joves comencen l'assalt a l'estàtua
Comencen a fer força per tombar-la
La base de fusta cedeix i l'estàtua comença a caure
L'estàtua, ja a terra
El Born aquest matí, ja sense l'estàtua de Franco

El primer atac que va rebre l'estàtua va consistir en el llançament d'ous. Però a partir d'aquí es van succeir altres formes de protesta, com col·locar una estelada al cul del cavall, tacar-la amb grafitis o, aquest mateix matí, pintar-la amb els colors de la bandera gai. També aquest dijous l'escultura ha aparegut amb portes antigues i tota mena d'objectes. Fins i tot s'hi ha fet una intervenció artística, amb un cap al terra fet per l'artista australià Will Coles. Això, el mateix dia que ha aparegut amb un cap de porc.

Així, doncs, i des de la inauguració de l'exposició, l'estàtua ha estat a l'epicentre d'una constant protesta ciutadana. Tot plegat no agrada gens a la Fundación Francisco Franco, que dimarts ja va anunciar que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona per la "decapitació" del cap del dictador. Acusa l'alcaldessa de Barcelona del "bàrbar aquelarre al qual han sotmès l'estàtua de bronze de l'estadista espanyol més important des dels Reis Catòlics, l'heroi militar que en compliment del seu jurament va defensar la nació i el poble espanyol dirigint la sublevació fins a impedir que la tirania comunista s'imposés a Espanya".

stats