LITERATURA

Un festival amb poesia terapèutica

Sant Cugat s’omple de versos sobre l’exili i duets poètics

Els versos de poetes tan reconeguts com Marta Pessarrodona, Narcís Comadira i Joan Brossa ressonaran del 9 d’octubre al 9 de novembre als carrers i els locals de Sant Cugat del Vallès. Però aquestes veus canòniques no seran les úniques que ha programat el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat. També hi haurà la poesia dels qui no tenen l’etiqueta de poetes. “Són persones que no han publicat mai. No busquen un reconeixement, sinó que la poesia, per a ells, és una vivència íntima. Han volgut donar forma verbal al que tenien dins”, diu Jordi Lara, que relleva Sam Abrams al capdavant de la Nit de Poesia.

Del bracet de poetes com Jaume Coll i Carles Dachs, a l’escenari hi pujaran Juan Pérez, amb un passat en el món de la delinqüència; Valentí Maymó, un músic de cobla; el cantant de trap Lildami, i Nina da Lua, que ha conviscut amb un càncer. “Quan estàs en una habitació d’hospital cada detall pot emocionar. La poesia és una manera d’alçar la veu -explica Lua-. Vaig jugar amb el llenguatge: a la quimioteràpia li deia el llenguatge de la llum, canviava els noms, era una manera de viure des de la llibertat un procés tan difícil”. Són homes i dones que Lara ha anat coneixent i que l’han emocionat: “Tots viuen intensament la poesia”.

Al llarg d’un mes a Sant Cugat se celebraran 50 actes en 30 espais diferents. El festival, amb un pressupost de 70.000 euros, que organitzen i financen en un 50% la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sant Cugat, tindrà la inauguració oficial el 15 d’octubre amb l’espectacle de Jordi Bosch Poesia exili 1939. Maria Campillo, experta en la literatura de la retirada, ha seleccionat els textos de Pere Quart, Josep Carner, Carles Riba, Agustí Bartra, Clementina Arderiu, Teresa Pàmies, Mercè Rodoreda i Joaquim Amat-Piniella. Les veus les posaran, entre altres, Jordi Boixaderas, Eduard Farelo, Lluís Soler i Emma Vilarasau.

Com a novetat, la 19a edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat farà dialogar un poeta de llengua catalana amb un altre d’altres racons de la península Ibèrica. Un d’aquests duets el protagonitzaran dues poetes amb Premio Nacional: la cordovesa Ángeles Mora i la mallorquina Antònia Vicens. Una altra novetat és la sessió Poetes joves, dedicada a autors que acaben de publicar el primer poemari o que han rebut el primer premi. Aquest primer any, els convidats són Irene Anglada, Cati Coll, Guillem Gavaldà, Pol Guasch, Maria Isern i Oriol Sauleda.

Recordar Andreu Vidal

Hi haurà també una nit de poesia LGBTQ i una trobada de programadors internacionals. El festival retrà homenatge a Pessarrodona, Comadira, Brossa, Isabel Cara-Simó i Josep Vallverdú i dedicarà una nit a recordar la poesia d’Andreu Vidal (1959-1998). Vidal escrivia i reescrivia constantment els seus poemes. Tenia tan sols 18 anys quan va publicar el primer aplec de versos: Xicraini, nit de portes cremades i Aixall Híctic. En una entrevista amb Maria de la Pau Janer, ell responia així a si ser poeta pressuposava una manera especial de veure el món: “No exactament. Des de l’esquizofrènia fins a l’estupidesa rasa tot són maneres especials de veure el món. Més aviat crec que es tracta d’intentar veure el món tal com és, d’aprendre a mirar. La poesia és una mena de purgatori entre la ciència i la màgia..., un espai residual”.