Cultura 14/03/2018

Wainwright, Bruni, Kool&The Gang, Pérez Cruz i Serrat al Festival de Peralada

Oriol Broggi dirigeix 'La flauta màgica' i hi actuen Javier Camarena, Jonas Kaufmann i Plácido Domingo

Sílvia Marimon
3 min
'Folia'

BarcelonaSantana, Rufus Wainwright, Carla Bruni, Kool&The Gang i Sílvia Pérez Cruz, que estrena un nou espectacle amb Marco Mezquida, són alguns dels artistes que passaran per la 32a edició del Festival Castell de Peralada, que es celebrarà del 5 de juliol al 17 d'agost. Peralada aixecarà el teló amb 'Missa de rèquiem', de Verdi. L'altra gran òpera que es podrà veure al tradicional festival d'estiu de l'Empordà serà 'La flauta màgica', de Mozart, que dirigirà, en el seu debut en el terreny operístic, Oriol Broggi. Josep Pons i l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu acompanyaran Broggi. Aquesta edició tindrà molt contingut operístic amb actuacions de Javier Camarena, Jonas Kaufmann i Plácido Domingo.

El festival se celebrarà sense la seva ànima, Carme Mateu, que va morir al gener. "Cada nit estarà present en cada espectacle. Volem que aquesta 32a edició sigui un homenatge a ella: un homenatge musical, inaugurem amb una de les òperes que més li arribava al cor; un homenatge artístic, i la presentació del premi Carme Mateu de música i dansa [destinat a la lírica i la dansa], que era una sorpresa que li havíem preparat", ha dit la filla de Mateu i presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué.

El debut operístic d'Oriol Broggi

"Tirar endavant és el millor homenatge que li podíem fer", ha dit el director del festival, Oriol Aguilà. "Serà una inauguració inesperada, amb un punt de dolor, ella estimava moltíssim aquesta òpera [el 'Rèquiem' de Verdi']", ha dit Aguilà. L'òpera de Verdi comptarà amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la dirigirà Giampolo Bisanti, amb les veus del Coro Intermezzo i els solistes Leah Crocetto, Ekaterina Gubanova, Charles Casstronovo i Alexander Vinografov.

"És un abisme", ha dit Broggi. "Vinc d'un món on tot és més senzill perquè no necessites una tècnica extraordinària; l'òpera és un món més complex, que no conec", ha afegit. 'La flauta màgica' de Broggi es farà amb l'orquestra al bell mig d'una escenari pràcticament buit on aniran apareixent els cantants, que s'aniran movent per l'espai. "Volia visualitzar la música", ha assegurat Broggi. "Com que és un conte, els espais són més mentals que físics", ha afegit.

"Peralada serà més barroc que mai", ha assegurat Aguilà. Xavier Sabata protagonitzarà 'Rinaldo', de Händel. Es tracta d'una versió del 1731 que arriba per primer cop al festival en concert. "El que em fascina de Händel és la seva capacitat d'adaptar-se als cantants de l'època", diu Sabata. "Aquesta segona versió s'ha fet molt poc, està molt poc reivindicada i té molta força", ha afegit. L'opera 'Acis i Galatea', de Händel, amb direcció de Rafael R. Villalobos i 'Vespres d'Arnadí', de Fausto Nardi, tancaran l'oferta lírica del festival. "Ens hem convertit en especialistes d'òpera de butxaca", diu Aguilà.

'Giselle' tornarà a Peralada després de 21 anys, sota la direcció de Kader Belarbi. "Belarbi li dona una mirada emocional que l'allunya de la fredor de les grans companyies", assegura Aguilà. María Pagés estrenarà a Catalunya 'Una oda del tiempo': "És una mirada sobre el pas del temps, travessa tot el que és el flamenc, des de l'origen fins als nostres temps", diu Pagés. L'espectacle, en què participen 16 ballarins, reflexiona sobre la contemporaneïtat: "Ens hi hem deixat la pell, és l'aposta més important de la companyia en tota la seva història i són ja 29 anys", afegeix Pagés. A Peralada també es podrà veure 'Amore' amb les estrelles del Bolxoi. 'Folia', de Mourad Merzouki, tancarà el festival. "És música barroca en viu i té com a protagonista del llenguatge del hip-hop; amb aquest espectacle volem portar públic jove al festival", assegura Aguilà.

Serrat actuarà per 18a vegada al Festival de Peralada, on precisament iniciarà la seva gira Mediterraneo Da Capo. El festival, que es presenta amb un cartell de Lita Cabellut, té un pressupost de 4,4 milions d'euros.

stats