Cultura 17/05/2014

Les dones aixequen la veu a Canes

El primer dia Jane Campion va titllar el festival d'"antidemocràtic", després Cate Blanchett va fer reivindicacions laborals i avui és Salma Hayek que demana: 'Bring back our girls'

Ara
2 min
Salma Hayek a Canes amb el cartell 'Bring back our girls' / REUTERS

BarcelonaLes dones del cinema sembla que s'han posat d'acord per aprofitar l'aparador del Festival de Canes i fer sentir la seva veu. Directores i actrius com Jane Campion, Cate Blanchett i Salma Hayek han reivindicat, amb les seves declaracions, la desigualtat de la dona i el seu paper de víctima.

Primer va ser la directora del jurat, Jane Campion, que en la diada inaugural va afirmar que "és bastant antidemocràtic" que ella sigui l'única dona que ha guanyat una Palma d'Or en les 65 edicions del certamen (per 'El piano', el 1993). Enguany Canes compta amb 15 directores a les seccions oficials, però només dues candidates al premi gros, Naomi Kawase i Alice Rohrwacher. Aquest any podria tornar a guanyar una dona?

Dos dies després va ser l'actriu Cate Blanchett (dos Oscars, 3 fills), que presentava fora de concurs 'Cómo entrenar tu dragón 2' que va afirmar: "Seguim en un món en el qual se segueix sense pagar el mateix a homes i dones, i no ho entenc", va dir, "i no em refereixo a Dreamworks, sinó a tota la indústria". L'actriu també va lamentar que se li demani constantment com concilia vida familiar i laboral: "És una pregunta que només se li fa a dones". La primera qüestió sobre els seus fills la va sortejar amb elegància: "M'està preguntant si encara tinc una carrera a Hollywood?". I va tancar el tema sobre els nens i els Oscars amb humor: "Cada dia la seva mare els asseu en una cadira i els deixa acariciar durant quinze minuts l'estatueta", va bromejar .

Aquest dissabte ha sigut Salma Hayek que ha demanat des de Cannes l'alliberament de les 200 nenes de Nigèria. La catifa vermella, a més d'una passarel·la de glamur, també pot servir d'altaveu: Hayek ha desplegat un cartell en què hi havia escrit el lema de la campanya internacional: '#Bring back our girls'.

stats