Cinema
Cultura 26/01/2015

Cinc grans èxits del Festival de Sundance

Coincidint amb l'inici de la 31a edició, repassem cinc de les pel·lícules que han fet fortuna més enllà de la cita anual de cinema independent

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaLa 31a edició del Festival de Sundance acaba d'arrencar amb un marcat protagonisme de la televisió, degut a la força financera i creativa en què es troba el format. Amb més de tres dècades d'història, la cita anual de cinema independent –que va ser impulsada per Robert Redford a finals de la dècada dels 70 amb el nom de Utah/U.S. Film Festival– ha impulsat la carrera de cineastes com ara els germans Joel i Ethan Coen, Todd Solonz i Sofia Coppola (encara que aquesta última no fos premiada).

1.'Sang fàcil', de Joel i Ethan Coen. L'edició de 1985 –segona– va premiar el debut dels germans Coen. El thriller té com a escenari un bar de Texas on el seu propietari contracta un detectiu privat perquè segueixi la seva dona: té la sospita que s'entén amb un dels cambrers del local. A partir d'aquesta premissa, la història avança amb alguns girs imprevistos i bones dosis de profunditat psicològica.

2.'Welcome to the dollhouse', de Todd Solonz. Al 1996, Sundance va premiar el cinema políticament incorrecte –i molt divertit– de Todd Solonz. A la seva primera pel·lícula, l'autor de 'Happiness' (1998) presentava la història de la Dawn, la nena menys popular de l'institut. Curiosament, s'enamora del noi amb més èxit entre les seves companyes, cantant d'un grup de rock que té com a principal 'hit' la cançó que dóna títol a la pel·lícula, 'Welcome to the dollhouse'.

3.'Les verges suïcides', de Sofia Coppola. Encara que no va guanyar ni un sol premi a Sundance, la 'premiere' del debut de Sofia Coppola va ser l'any 2000 al festival. La primera pel·lícula de la filla de Francis Ford Coppola narra la vida de cinc germanes dissortades en un barri residencial a la ciutat de Detroit de la dècada dels 70. Basada en una novel·la de Jeffrey Eugenides, no només va suposar una fita en les carreres dels actors Kirsten Dunst i Josh Hartnett sinó que també va ajudar a popularitzar el duet francès Air, que en aquells moments només havia publicat l'esplèndid 'Moon Safari' (1998).

4.'Winter's bone', de Debra Granik. El gran premi del jurat per a la millor pel·lícula de l'any 2010 va recompensar la segona pel·lícula de Granik. Jennifer Lawrence, en un dels seus primers papers importants, interpretava a una jove de 17 anys que ha de cuidar els seus dos germans petits i la mare malalta. Ha de trobar el seu pare amb urgència després que sàpiga que la casa on viuen està a punt de ser venuda. Es tracta d'un drama colpidor i executat amb sobrietat.

5.'Whiplash', de Damien Chazelle. L'última guanyadora ha estat la història d'un jove bateria de jazz que assisteix a les temibles classes del professor d'una de les millors escoles de música dels Estats Units. J.K. Simmons, actor que encarna el professor, va rebre recentment el Globus d'Or per a la millor interpretació del 2014.

stats