Música
Cultura 01/09/2020

El Festival Espurnes Barroques homenatja el personal sanitari i les víctimes de la pandèmia

El Cor de Cambra Francesc Valls obrirà l'edició 2020 el 13 de setembre

Ara
3 min
L'equip d'Espurnes Barroques durant la presentació del festival a Manresa

BarcelonaEl Festival Espurnes Barroques celebrarà aquesta tardor la tercera edició, que s'hauria d'haver fet a la primavera i que es va suspendre a causa del confinament provocat pel coronavirus. La reformulació del festival té com a lema Contactes que curen i està pensat com un homenatge a les víctimes de la pandèmia i als professionals sanitaris. La programació, que s'estendrà del 13 al 27 de setembre, inclou deu concerts, dues conferències, una taula rodona i una caminada. Amb la tiorba, el clavicèmbal i el forte-piano com a fil conductor, comptarà amb activitats a Manresa, Torà, Sant Martí Sesgueioles, Estaràs, Ivorra, Súria, Cardona, Sant Llorenç de Morunys i Sant Mateu de Bages.

Entre les formacions que hi participaran hi ha el Cor de Cambra Francesc Valls, l'Ensemble O Vos Omnes, l'Acadèmia 1750, Patricia García Gil, Josep Maria Martí Duran, el Conjunt Àtria, Miguel Bonal, Farran Sylvan James i Dani Espasa.

En la roda de premsa celebrada aquest dimarts a la basílica de la Seu de Manresa, el director artístic del festival, Josep Barcons, ha recordat que s'han buscat escenaris "espaiosos" i que es reduiria l'aforament d'acord amb el que indiquin les autoritats sanitàries del moment. I, en el pitjor dels casos, ha avançat, s'optaria pel format en línia si no es permetessin els esdeveniments presencials.

El cartell inclou alguns dels intèrprets que van veure truncada la seva actuació per la pandèmia en l'edició de la primavera. Els que no hi són, diu Barcons, ho faran a l'edició de l'any vinent. Espurnes Barroques començarà a Manresa, el 13 de setembre, amb una conferència sobre musicoteràpia a càrrec del músic i metge Joan Valls. En la mateixa jornada, a la basílica de la Seu, el Cor de Cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, interpretarà l'Officium defunctorum de Tomás Luis de Victoria. La partitura del segle XVII tindrà un contrapunt contemporani amb Da pacem Domine, l'obra que Arvo Pärt va escriure arran dels atemptats de Madrid del 2004 per encàrrec de Jordi Savall. Com a reconeixement als sanitaris de la Catalunya Central, el 50% de l'aforament d'aquest concert els estarà reservat gratuïtament.

Les activitats es reprendran el següent cap de setmana a les comarques de la Segarra i l'Anoia. Dissabte 19 de setembre hi haurà una doble cita. Al matí, a l'església de Sant Pere de Vallferosa de Torà, el tiorbista Josep Maria Martí Duran presentarà el seu primer disc en solitari. A la tarda, a l'església de Sant Martí de Sesgueioles, serà el torn del Conjunt Àtria. L'endemà, diumenge 20, a l'església de Vergós, a Estaràs, Dani Espasa i Farran Sylvan James interpretaran obres de Händel, Manalt, Boccherini i Mozart. A la tarda, a l'església d'Ivorra, Acadèmia 1750 oferirà un integral dels quartets amb flauta de Mozart.

Les últimes activitats es duran a terme del 25 al 27 de setembre. Divendres 25, Jordi Morros, especialista en patrimoni, farà una conferència sobre el barroc a les esglésies catalanes a Súria. I, dissabte 26, s'organitza una caminada guiada a Cardona per descobrir els secrets del molí del Paperer de Cardona. El mateix Paperer acollirà, dissabte el matí, una taula rodona amb Patricia García Gil, intèrpret de forte-piano, Joan Mosella, expert del tèxtil, i l'enginyer Martí Madorell. A continuació, el mateix escenari acollirà un concert amb forte-piano que tindrà La Patètica de Beethoven de protagonista.

Dissabte 26 a la tarda, a l'espai de l'església del Poble Vell de Súria, serà el torn del cor Ensemble O Vos Omnes, dirigit per Xavier Pastrana, amb un programa que inclou peces de Telemann, Kuhnau i Bach. Finalment, el festival arribarà diumenge al punt final. Al matí, a l'església de Sant Llorenç de Morunys, Miguel Bonal oferirà un concert de viola de gamba. A la tarda, a l'església de Sant Miquel de Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, serà el torn de la soprano Eugenia Boix i Laia Masramon, al forte-piano, amb obres de Mozart, Beethoven i Schubert.

stats