Cultura 25/03/2021

El festival Sónar també es posposa al 2022

A la tardor es faran dos festivals al CCCB, un sobre intel·ligència artificial i l'altre per a professionals, que inclourà actuacions

3 min
El SonarVillage en un divendres multitudinari del 2017

BarcelonaEl Sónar també cancel·la l'edició 2021 i la posposa per a l'any que ve, seguint les passes del que va anunciar el Primavera Sound fa tres setmanes. El festival de música avançada ha anunciat que per segon any no se celebrarà "per causes de força major", però ja s'han anunciat dates per al 2022: del 15 al 18 de juny. El Sónar anunciarà el primer avanç de programació "aviat", i les entrades es podran mantenir o reemborsar a partir del 12 de maig. "Les dades sanitàries, les restriccions de mobilitat i la manca d'una normativa que avui regularitzi l'organització de grans esdeveniments fan inviable la celebració del festival en les condicions desitjables", diuen en un comunicat.

La mobilitat afecta tant els músics internacionals, que en general estan programant gires ja de cara al 2022, com també el públic del Sónar. El 2019 el festival va reunir 105.000 assistents, amb el 48% de gent de fora, provinent de 100 països, explica Ricard Robles, codirector del Sónar. “Treballàvem amb tots els supòsits a sobre la taula. A la tardor teníem el festival tal com l’hem conegut sempre preparat, i hem estat pendents de com evolucionava la pandèmia. Però per responsabilitat ara ja ho has de comunicar. Si esperem encara seria més dramàtic”, afirma. L’opció d’endarrerir-lo no ha entrat dins els plans, perquè, segons Robles, significava posar-se "en una situació in extremis". "És massa a curt termini. Anar a contrarellotge és estressant a nivell d’empresa perquè el risc es multiplica”, afegeix.     

Robles assegura que la pandèmia ha servit per repensar el festival i el conjunt de la marca Sónar. Han decidit que s’ha de desestacionalitzar i deslocalitzar, i tenir activitat tot l’any. Per això han teixit aliances amb altres agents de la ciutat, de l’àmbit de l’ensenyament, la ciència i la cultura (Hangar, el Taller de Música, l’In-Edit, l’ICUB, la Fundació Eina o l’Ideal) per fer-hi activitats periòdiques. Però, a més, han anunciat dos festivals de tardor, del 27 al 30 d’octubre del 2021, amb activitats presencials al CCCB i un programa de continguts online.

D’una banda, es tracta de fer un Sónar+D en versió ampliada, com ja es va celebrar l’any passat però amb una oferta de concerts més generosa i amb aforaments més agraïts, a part de workshops i debats. De l’altra, s’organitzarà per primera vegada a Barcelona el festival AI and Music, centrat en les aplicacions i reptes de la intel·ligència artificial en la creació musical. Els dos festivals programaran fins a 60 activitats. Robles afirma que esperen que la data es consolidi al calendari. “L’horitzó ideal són dues cites: un festival global d’estiu i una cita més local, experimental i de divulgació a la tardor. I a més, actuacions amb diferents col·laboradors, per desplegar l’esperit Sónar+D al llarg de l’any”. El que sí que es manté per ara és la 5a edició del Sónar Istanbul, el 2 d’octubre, amb 4.000 entrades.

El concert al Sant Jordi, un primer pas

El Sónar és un dels festivals que col·labora en el concert que se celebrarà aquest cap de setmana al Palau Sant Jordi, el primer sense distància i per a 5.000 persones amb proves d’antígens feta. Tanmateix, la prova pilot no té utilitat immediata per a un festival de tanta envergadura. “Com a experiència és necessària i demostra que el món de la cultura i la ciència poden treballar conjuntament, que tenim capacitat logística i que hi ha avenços mèdics que permeten fer coses en entorns controlats. Serveix per dir a les administracions: quan se’n pugui parlar, estem preparats”, diu.    

Per ara, els festivals d’estiu massius i sense distància de seguretat que es mantenen en les seves dates són el Canet Rock, el Vida Festival i el Cruïlla.

stats