Música
Cultura 01/03/2022

El festival Strenes de Girona aterra per primer cop a Barcelona en el desè aniversari

S'oferiran 41 concerts amb artistes i grups com Jorge Dexler, Dorian, Sergio Dalma i Doctor Prats

3 min
El grup Dorian actuarà el dissabte 30 d'abril a les Escales de la Catedral, en el marc del festival Strenes

GironaEl 2013 naixia un nou festival a Girona que volia convertir la ciutat en l’epicentre musical de Catalunya amb les estrenes dels nous treballs discogràfics dels artistes més destacats. Deu anys després, l’Strenes s’ha consolidat com una de les cites imprescindibles de la primavera gironina, i el seu director, Xavi Pascual, considera que han aconseguit "deixar empremta" i situar “les estrenes musicals al mateix nivell que les teatrals o cinematogràfiques”. “Hem vist com altres programacions estables i festivals valoren la feina que fa el músic durant un o dos anys, i aquell primer gran moment d'arribar al públic, mantenint-lo com una singularitat que fa que aquella actuació sigui diferent de qualsevol altra”, ha recalcat el director. Entre el 26 de març i el 21 de maig, el festival ha programat 41 concerts, amb noms com Jorge Drexler, Sergio Dalma, Suu, Dorian i Els Pets, que actuaran a Girona. A més, per primera vegada l’Strenes aterrarà a Barcelona amb tres propostes: Doctor Prats, Tribade i Magalí Sare. 

Ara bé, a causa de la pandèmia i de la reducció del finançament per part de les administracions públiques, el festival no podrà recuperar dos dels seus plats estrella gironins: ni el concert d’inauguració sorpresa al terrat de la Rambla ni la Festa Major que havien celebrat a la plaça Catalunya amb diverses actuacions gratuïtes durant tot un cap de setmana. “Es va retirar una part del pressupost municipal, i qualsevol activitat gratuïta s’ha de finançar d’alguna manera. Si no tenim més finançament o patrocinis, és complicat. Però quan la pandèmia acabi segur que tornarem a fer la inauguració al terrat”, ha dit Pascual, que també ha recordat que, amb les mesures anticovid, també és difícil programar propostes multitudinàries. “L’any passat ens van posar confinament comarcal tres dies abans i se’n va anar tot en orris”, ha recordat el director, que espera que, aquest any sí, es pugui celebrar “amb poques o cap restricció”. 

Un 30% d'actuacions de franc

Dels 41 concerts programats, el 30% seran gratuïts i un 50% estaran protagonitzats per artistes emergents. A més, per primera vegada el festival arribarà fins a altres escenaris fora del Barri Vell de Girona, com a l’Estació Espai Jove i al centre La Marfà. Una altra novetat és que es recupera un espai emblemàtic, la pujada de Sant Domènec, que es va haver de descartar l’any passat per les restriccions. Hi passaran grups com Renaldo & Clara i Kids From Mars –guanyadors del Talent Gironí 2019, premi que atorga el festival–. Així mateix, es mantenen les actuacions a les escales de la catedral amb Dorian, Els Pets i Suu. 

L’Strenes completa el cartell amb Jorge Drexler, Sergio Dalma, Macaco, Coque Malla, Agua Bendita, Delafé y las Flores Azules, Ramon Mirabet, Els Catarres i el concert de Pau Riba amb l’Orquestra Fireluche. 

A més d'artistes gironins i catalans, l'Strenes també oferirà actuacions de cantants de renom internacional com Jorge Drexler.

Paral·lelament, el festival engega un nou projecte educatiu als instituts. Aquest any començaran amb unes xerrades que impartirà el cantant Alfred Garcia a l’IES Sobrequés i a l’IES Narcís Xifra, tot i que la idea del director és que més endavant els tallers es converteixin en un nou tema. “De cara a l’any vinent volem que, d’alguna manera, els instituts ens puguin presentar lletres de cançons, gràcies a les pautes dels artistes, i que s’acabin convertint en la cançó de primavera de Girona”, ha dit.  

Més del 30% d'aportacions públiques  

L'Strenes compta amb un pressupost de 550.000 euros, dels quals 186.000 provenen de les administracions públiques. Concretament, la Generalitat hi aporta 45.000 euros, la Diputació de Girona 50.000 euros i l’Ajuntament de Girona, 90.000. 

Segons els organitzadors, el 10% del cost el cobreixen els patrocinadors, com Estrella Damm, Hipra i la Fundació Valvi, i la resta l’esperen recaptar amb els imports de les entrades. Aquest any s’ofereixen 4.000 localitats a Barcelona i 20.000 a Girona, de les quals la meitat ja estan venudes, segons Pascual. 

stats