CINEMA
Cultura 10/02/2012

La Filmoteca al Raval s'obrirà per fi el 19 de febrer, amb 5 anys de retard

La nova seu, que ha costat 15,7 milions d'euros, té dues sales amb 555 butaques i augmentarà un 50% la programació

Laura Serra
1 min
Filmoteca del Raval

BARCELONAAquest divendres s'ha presentat als mitjans la nova seu de la Filmoteca de Catalunya que dirigeix Esteve Riambau. L'edifici de Josep Lluís Mateo, situat a la plaça Salvador Seguí, s'inaugurarà dissabte 19 de febrer a la tarda amb una jornada de portes obertes i sessions de cinema gratuïtes. El dilluns 20 es farà la inauguració oficial –la que, per "imponderables", segons el director de l'ICEC, Fèlix Riera, es va ajornar fa 2 mesos– i el dimarts 21 començarà l'activitat regular.

El camí fins a la inauguració ha estat llarg i ple d'interrupcions. El 2004 es va decidir quin seria el projecte que es duria a terme al Raval amb un pressupost d'11,8 milions d'euros. El 2007 havia d'estar acabat i, en realitat, va ser quan es va posar la primera pedra. Diversos problemes en la construcció –des de troballes romanes fins a filtracions– han endarrerit la inauguració. El projecte ha acabat costant 15'7 milions que es pagaran a través d'un crèdit de l'ICF.

La programació tindrà quatre trets de sortida: una retrospectiva de Bigas Luna, el cicle dels Millors films de l'any, un cicle dedicat a la Guerra Civil i el cinema i un altre dedicat al director Aleksandr Sokurov. Tot i que la Filmoteca perdrà un 8% dels seus 3,5 milions de pressupost víctima de la retallada, tant el director com el conseller de Cultura Ferran Mascarell, han assenyalat que el nou edifici permetrà guanyar públic, un 50% més de programació i , per tant, més recursos propis. A la Filmoteca encara li queda l'últim repte: inaugurar el centre de conservació a Terrassa a finals del 2012.

Aquest divendres també han escenificat i signat un acord tots els directors d'institucions culturals instal·lades al Raval per col·laborar i per convertir-se en una 'milla d'or' cultural.

stats