Fotografia
Cultura 18/05/2015

PhotoEspaña 2015 es capbussa en la fotografia llatinoamericana

La mexicana Lola Álvarez Bravo, el brasiler Mario Cravo Neto i el cubà Korda són alguns dels protagonistes de la 18 edició del festival

Ara/agències
2 min
Nidia Ríos, fotografiada per Korda el 1956 / PHOTOESPAÑA

MadridMés de la meitat dels 395 artistes de la 18 edició de PhotoEspaña, que se celebrarà del 3 de juny al 30 d'agost a Madrid i que inclourà 101 exposicions, són llatinoamericans, com Lola Álvarez Bravo, Tina Modotti, Mario Cravo Neto, Julio Zadik, Manuel Carrillo, Korda, Luis González Palma, Ana Casas Broda, Mariela Sancari, Paz Errázuriz, Pedro Meyer, Regina José Galindo, Martín Chambi i Miguel Río Branco. La iniciativa de centrar cada edició del certament en un territori va començar a ser una realitat l'any passat. Després d'Espanya, enguany els organitzadors s'han capbussat en el panorama artístic llatinoamericà per aprofundir en el trajectòria de fotògrafs coneguts però "no en profunditat", segons María García Yelo, presidenta de PhotoEspaña.

La fotògrafa mexicana Lola Álvarez Bravo va ser una artista clau durant el renaixement artístic que Mèxic va experimentar després de la revolució. El cubà Alberto Díaz Gutiérrez, conegut amb el pseudònim Korda, es va fer famós per un retrat del Che Guevarqa, però la mostra que li dedica el Círculo de Bellas Artes posa l'accent en els altres retrats que també es troben en el seu llegat.

El moviment és el tema central de les fotografies de Mario Cravo Neto, així com les del Julio Zadik, de Guatemala, el mexicà Manuel Carrillo i Luis González Palma, un dels fotògrafs més destacats de la fotografia llatinoamericana contemporània i de qui s'exposaran prop de 200 obres sota el títol 'Constelaciones de lo intangible'.

El festival també acollirà la relació intensa entre arquitectura i fotografia a 'Construyendo mundos. Fotografía y arquitectura en la era moderna', una mostra col·lectiva amb 250 obres de 18 artistes. A més, el polonès Janek Zamoyski retrata la ruta d'Espanya a Amèrica Llatina que va recórrer Cristòfol Colom a l'exposició 'Heaven away'. Aquest any, la localitat de Huete s'uneix a les seus de Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Getafe, Móstoles, Conca, Lanzarote i Saragossa.

stats