Cultura 03/12/2021

Francesc Tosquelles, el cervell i les autores del còmic ocuparan el CCCB el 2022

Neixen noves propostes joves i tornen els pensadors internacionals i una programació estable de literatura

3 min
Una imatge d'Ana Galvañ, una de les il·lustradores que exposarà al CCCB

BarcelonaLa reivindicació del psiquiatre republicà Francesc Tosquelles tindrà la seva posada de llarg amb una gran exposició al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) a mitjans del 2022. Aquesta figura de gran influència a Europa, un personatge excèntric i magnètic –“Entre el professor Tornassol i Groucho Marx”, com diu Jordi Costa, cap d’exposicions–, va reinventar la institució psiquiàtrica des del seu exili francès, on va reunir exiliats, surrealistes i malalts mentals. “Defensava que la bogeria és l’essència de la naturalesa humana i que la cultura és una eina terapèutica per tractar la bogeria i el deliri humà”, explica Judit Carrera, directora del CCCB. Tosquelles deia que són les institucions i la societat les que s’han de curar, i aplicava un nou mètode: el desbarrament.

La salut mental i la comunitat són els fils que relligaran la temporada. Seguint aquest camí, a la segona part de l’any les sales d’exposicions del CCCB estaran ocupades per Cervell(s), una mostra que convocarà científics, filòsofs i artistes a explorar aquest òrgan tan important i desconegut. Aspectes com l’inconscient, la memòria i la consciència animal i artificial seran abordats des de les humanitats. I l’última part de l’any es donarà a conèixer a Constel·lació gràfica el nom de nou autores del còmic d’avantguarda que tenen trets en comú: “unes formes coloristes i un fons de precarietat, de relacions líquides i alienació”, segons Costa. Les altres dues mostres de l’any seran la dedicada a les màscares, que s’obre la setmana que ve, i la tradicional exposició de fotografies World Press Photo. 

'The pyramidal neuron', de Ramón y Cajal, 1904.

Cultura per i per a joves

El CCCB vol accentuar tres principis, el 2022: les aliances internacionals, l’arrelament local i els programes dedicats als joves. En aquest últim camp hi ha el gruix de novetats del programa d’activitats. Alguns exemples: Kiko Amat dirigirà un festival de cultura emergent amb joves anomenat Subsol, Isaac Vila dirigirà una programació de noves dramatúrgies al teatre del CCCB, Maria Arnal i José Luis de Vicente faran un assaig sonor en podcast, s’oferiran dues beques de recerca artística vinculades a ecologia i ciutat, hi haurà un festival de pensament i creació anomenat Control Z i un espectacle de dansa i tecnologia, Aclucalls, impulsats tots dos per joves de la generació Z. A més, l’oferta de programes educatius implicarà fins a 300 estudiants de secundària en projectes de llarga durada al centre.

Seguint l’interès per reconnectar amb el món, el programa filosòfic va carregat de pensadors internacionals: hi haurà la principal deixeble de l’Escola de Frankfurt, Rahel Jaeggi; una de les grans veus del Black Lives Matter, Keeanga-Yamahtta Taylor, i un cicle sobre desobediència amb Judith Butler. També s’impulsarà una programació literària estable amb noms com Ali Smith, Judith Schalansky i Samanta Schweblin, i la reivindicació de figures com Víctor Català i Octavia Butler. La ciutat continua sent un eix temàtic del centre. L’arquitecta i paisatgista Teresa Galí, de Harvard i l’ETZ de Zuric, presidirà el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. També hi haurà un nou cicle de cinema antropològic sobre ciutats, Simfonies urbanes, i es donarà suport a nou festivals de la ciutat i a l’Xcèntric. Val la pena assenyalar que tots els noms subratllats són dones.

El pressupost del CCCB per al 2022 creix un 10% per l’aportació superior de la Diputació de Barcelona, i arriba als 11,8 milions. Judit Carerra ha reivindicat “la força de la creació i la cultura al servei de la civilitat” per ser “capaços d’imaginar altres mons i altres futurs i donar sentit al fet de viure junts”. Després d’un concurs, Pilar Soldevila ha estat nomenada subdirectora gerent del CCCB. Una altra dona que se suma a les quatre (de cinc) que formen ara l'equip de direcció.

stats