Cultura 17/10/2016

Tensió al Born en contra de les estàtues franquistes

Més d'una cinquantena de persones es manifesten i una desena entren al recinte per la força i pengen una estelada al cul del cavall de Franco, mentre es presenta a la premsa l'exposició 'Franco, Victòria, República, impunitat i espai urbà'

Sílvia Marimon
2 min
L'estàtua de Franco davant del Born

BarcelonaMés d'una cinquantena de persones es manifesten a la porta del Born Centre de Cultura i Memòria, on aquesta tarda es presenta a la premsa l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', part de la qual són les dues estàtues franquistes que estan exposades davant del recinte. Els manifestants duen pancartes que recorden les víctimes del franquisme i han fet una processó amb un tambor cridant consignes com "Visca Catalunya lliure" i "Visca la terra lliure". També han cantat 'Els Segadors'. Una de les pancartes estava signada per les JERC i deia "Fora el franquisme del carrer". També s'hi manifestava la JNC. Alguns manifestants han penjat una bandera independentista al cul del cavall de l'estàtua de Franco i li han tirat caquis.

Durant la tarda s'han viscut moments de tensió entre els manifestants. Una desena de persones han intentat entrar per la porta principal per la força, ja que la mostra no estava oberta al públic –entre altres coses perquè el centre els dilluns està tancat–, i ho han aconseguit: han fet un recorregut al voltant del jaciment fent xiulets i crits, sense cap consigna, i han marxat. Al llarg de la tarda hi ha hagut molta tensió al voltant del Born, i fins i tot els serveis mèdics han hagut d'atendre una persona.

El matí, en canvi, després de la instal·lació de les escultures, ha sigut molt tranquil. Només hi ha hagut comentaris de turistes i passavolants sorpresos davant de l'estàtua d'un Franco decapitat: "Però on és el cap de Franco?". Els responsables polítics han afirmat que, "com tot el patrimoni", l'exposició tindrà seguretat per evitar actes vandàlics.

stats