INICIATIVA CULTURAL
Cultura 15/05/2018

La Fundació Carulla explora el poder de la cultura per canviar el món

La jornada Mutare crearà un decàleg per fixar les característiques d'iniciatives transformadores

Núria Juanico
2 min
Un moment d’UrGent estimar a la Fira Tàrrega.

BarcelonaQuè fa que un projecte cultural sigui transformador? Quin és el poder de l’art per canviar el present i la societat? Aquestes són algunes de les preguntes que planaran avui sobre l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on la Fundació Carulla ha organitzat la jornada Mutare, que tindrà lloc des de les nou del matí fins a les tres de la tarda. Es tracta d’una iniciativa que comptarà amb la participació de professionals de l’àmbit social i cultural per reflexionar sobre els efectes de la cultura en l’educació, la cultura digital, l’emprenedoria i el desenvolupament comunitari. L’objectiu és identificar els elements comuns que converteixen un projecte cultural en motor de transformació.

La jornada arrencarà amb la conferència inaugural de la gestora Pilar Velilla, que és una de les responsables principals de recuperar el potencial cultural de Medellín (Colòmbia). Així mateix, Mutare inclourà quatre xerrades a càrrec d’activistes culturals com l’artista Ada Vilaró, que és la impulsora de l’espectacle comunitari UrGent estimar ; l’emprenedor Raül Martínez; l’educador social i gestor cultural de la Nau Bostik Jorge Sánchez, i el músic Pau Llonch, que ha contribuït a posar en marxa el projecte socioeducatiu Versembrant. També participaran en la jornada la compositora i pianista Clara Peya; el director de la Fundació Tot Raval, Òscar Esteban; la directora de l’àrea de cultura digital de l’ICEC, Marisol López, i la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó. Les xerrades estaran conduïdes pel gestor Jordi Sellas i la periodista Bibiana Ballbè, que guiaran les converses i debats sobre com la cultura es pot convertir en un element central per a la ciutadania.

Més enllà dels coneixements compartits, la jornada vol donar un fruit concret. De Mutare en sortirà un decàleg cocreat pels participants en què s’identificaran els factors que són especialment transformadors per a les iniciatives culturals. Serà un document consensuat que servirà per fixar les característiques que fan que els projectes adquireixin el potencial per oferir respostes creatives als reptes de la societat actual, contribueixen al desenvolupament econòmic i ajuden a crear persones més crítiques i societats més plurals.

stats