Cultura 28/01/2014

De Núria Güell a la retrospectiva de Dalí: els premis dels galeristes catalans

La setena edició dels Premis GAC reconeix la galeria catalana Palma Dotze i la francesa Lelong i el col·leccionista xilè establert a Barcelona Harold Berg

Ara
2 min
Foto de família dels guardonats pels galeristes catalans / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Macba ha acollit aquest vespre la cerimònia de lliurament dels Premis GAC 2014 que atorguen les tres associacions de galeristes catalans: Art Barcelona, Art Catalunya i el Gremi de Galeries d'art de Catalunya. A més dels vuit premis que es concedeixen, s'ha lliurat el premi honorífic GAC-Fundació Banc Sabadell al pintor Alfons Borrell.

Els Premis GAC van néixer fa set anys per reconèixer i potenciar el paper difusor de l'art i els artistes que fan les galeries catalanes tant a nivell nacional com internacional.

Aquests són els vuit guardonats de la setena edició dels Premis GAC:

  • Premi GAC-DKV a l'artista jove per la millor exposició en una galeria: Núria Güell, per 'Al·legacions desplaçades', a la galeria ADN de Barcelona.
  • Premi a la galeria nacional per la seva trajectòria: Palma Dotze. Aquest sala va obrir les portes fa 24 anys a Vilafranca del Penedès i l'any passat es va reinventar amb un nou espai a la Masia Mas Pujó dels Monjos.
  • Premi a la galeria internacional per la seva trajectòria: Galerie Lelong. Es tracta d'una de les deganes de les galeries europees. Hi van exposar Joan Miró i Antoni Tàpies i actualment tenen l'escultor Jaume Plensa a la seva nòmina d'artistes.
  • Premi al col·leccionisme: Harold Berg, per la seva cessió temporal de 46 obres i la donació d'una pel·lícula inèdita de l'artista Gordon Matta-Clark al Macba.
  • Premi a la crítica: Jaume Vidal Biosca, Montse Frisach i Maria Palau, crítics d'art i periodistes especialitzats en arts visuals d''El Punt Avui' per la difusió "constant, encertada i brillant" que fan de l'art i del món del galerisme.
  • Premi a la galeria jove per la seva projecció internacional: Maisterravallbuena (Madrid), per la seva participació en les fires internacionals més importants del sector.
  • Premi al comissariat: Grup de comissaris de la retrospectiva de Salvador Dalí al Centre Georges Pompidou, format per Jean-Hubert Martin, comissari general; Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians; Jean-Michel Bouhours i Thierry Dufrêne.
  • Premi al mitjà de comunicació: 'Artiga', revista d'art i pensament contemporani que es publica Tarragona des de 2006, perquè dóna visibilitat a les iniciatives artístiques del Camp de Tarragona i de les terres de l'Ebre.

El jurat de la 7a edició dels Premis GAC va estar format per la crítica d'art Anna Maria Guasch, Emilio Álvarez, de la galeria Àngels Barcelona; Jordi Barnadas, de la galeria Jordi Barnadas; Àngels de la Mota, de la galeria Estrany de la Mota; Susanna Gibert, de la galeria Espai G d'Art; Bernardo Laniado-Romero, director del Museu Picasso de Barcelona; Martina Millà, directora de projectes de la Fundació Joan Miró; Rosa Maria Ricomà, del Museu d'Art Modern de Tarragona, i els col·leccionistes Andreu Rodríguez i José Ángel Sanz Esquidé.

stats