El govern espanyol destina 1,5 milions per exhumar un centenar de fosses a Espanya

És la primera partida econòmica dedicada a la memòria històrica des del 2013

2 min
Un cos de les fosses del Mas de Santa Magdalena

BarcelonaEl govern espanyol destinarà 1,5 milions d'euros al pla de xoc de recuperació de la memòria democràtica que es va engegar el 2020, la majoria dels quals es dedicaran a l'exhumació de fosses comunes aquest 2021 (1,2 milions). 750.000 euros seran ajudes directes concedides pel ministeri i l'altra meitat la gestionarà la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Hi han optat 114 projectes de localització, exhumació i identificació de fosses i 44 projectes de recuperació de la memòria democràtica. "No hi haurà un sol dia d'aquest any que no es treballi en l'exhumació", ha promès la vicepresidenta i ministra de Memòria Democràtica, Carmen Calvo. Aquestes són les primeres ajudes de l'Estat destinades a recuperar cossos enterrats en fosses des del 2013, ja que tot i que la llei de memòria històrica espanyola és del 2007, els governs populars la van deixar sense dotació. La Generalitat rebrà 335.000 euros d'aquesta partida per seguir amb el seu Pla de Fosses en quatre projectes concrets.

Aquesta dotació serà transitòria fins que es posi en marxa el pla quadriennal de recerca de persones durant el cop d'estat, la Guerra Civil i la dictadura. La vicepresidenta ha anunciat que malgrat l'esforç que requereix l'impacte sanitari i econòmic de la pandèmia, Memòria Democràtica té una dotació d'11,3 milions consignats en el pressupost d'aquest any, 4 dels quals són per als treballs de recuperació "de compatriotes que estan desapareguts". "No els podem dir als més joves que els entregarem una Espanya digna i una Espanya homologada si tenim aquesta foscor darrere nostre", ha dit la ministra. També ha avançat que demanarà el suport de tots els partits polítics al Congrés per a la nova llei de memòria democràtica que els socialistes volen aprovar i que tindrà perspectiva de gènere "per fer visible l'aportació i el sacrifici de les dones que van estar en el bàndol que defensava la llibertat i la diversitat del nostre país".

Calvo ha afirmat: "Després de molts anys sense que aquestes qüestions siguin a l'agenda, ara demano que aquí no hi hagi colors polítics", tot i que des de la FEMP sí que han observat que els ajuntaments que han sol·licitat dotació per a exhumacions "són més d'un color que d'un altre". "No hi ha millor pedagogia per als joves que poder-los dir: «Això va passar i no pot tornar a passar, seria el fracàs més tremend»", ha afirmat Calvo, que considera que els familiars dels afusellats i morts a les cunetes tenen dret a exigir justícia, reparació i ajuda dels recursos públics. "Els hi devem a la gent gran que esperaven que la democràcia posés llum i dignitat als seus dolors".

stats