Memòria històrica

El govern espanyol porta a l'ONU les lleis del PP i Vox que equiparen República i franquisme

Sánchez visita els treballs d'identificació dels cossos enterrats a Cuelgamuros

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, visitant el laboratori forense de Cuelgamuros

MadridAmb les eleccions europees a l'horitzó, el govern espanyol vol portar a les Nacions Unides i a institucions comunitàries les lleis que PP i Vox estan impulsant a l'Aragó, País Valencià i Castella i Lleó contra la memòria històrica. Són les anomenades lleis de “concòrdia”, que intenten equiparar episodis com la II República i el franquisme. La Moncloa ja ha anunciat que les impugnarà al Tribunal Constitucional si els governs autonòmics no rectifiquen amb la via del diàleg. Aquest dimarts el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, donava un marge de sis mesos abans de presentar el recurs al TC, però només 48 hores després ja s'ha afanyat a donar per fet que la qüestió acabarà al tribunal de garanties i que també portarà la batalla a escala internacional.

D'una banda, recorrerà davant el relator especial sobre veritat, justícia i reparació i al relator d'execucions extrajudicials perquè dirimeixin si les mesures de PP i Vox es corresponen amb els compromisos internacionals adquirits per Espanya en matèria de drets humans. Al Parlament Europeu el govern espanyol promourà iniciatives perquè s'incloguin a l'ordre del dia del ple. Finalment, també es dirigirà al Consell d'Europa perquè es produeixi un debat urgent a l'Assemblea Parlamentària per abordar una possible derogació de les lleis de memòria que aprovin les comunitats autònomes governades per PP i Vox; s'informarà la secretaria general del Consell d'Europa i el comissari de Drets Humans de la “gravetat de la situació” i es demanarà un informe sobre la situació de la memòria democràtica a Espanya en cas que s'aprovin aquestes normatives.

Pedro Sánchez s'ha referit a aquest moviment aquesta tarda en un acte a Madrid. "Actuarem a totes les institucions nacionals i internacionals en defensa de la llei de memòria democràtica davant del negacionisme dels de sempre", ha advertit. Ho ha dit després d'haver acudit aquest matí al laboratori forense del Valle de Cuelgamuros. Acompanyat del ministre Torres, el president del govern espanyol ha visitat els treballs d'identificació de fins a 33.833 homes enterrats que estan fent una quinzena de tècnics. Tal com marca la llei de memòria democràtica estatal, s'està atenent la demanda de 160 famílies, ha explicat Sánchez en una piulada a X. “La llei es complirà i hem de saldar el nostre deute pendent amb qui va donar la seva vida lluitant per la llibertat i la democràcia a Espanya. Justícia, reparació i dignitat per a totes les víctimes de la guerra i la dictadura”, ha subratllat.

Aquesta visita de Sánchez no ha agradat a l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, que ha presentat una queixa formal a l'executiu protestant pel fet que s'hagi negat als familiars l'assistència a Cuelgamuros “amb l'argument que seria perillós per a ells [les persones enterrades]”. “Sol·licitem que ningú sigui tractat per sobre de les víctimes i que coneguem tota la informació del que va passant al Valle de los Caídos [ara Cuelgamuros], ja que les famílies són les promotores d'aquestes exhumacions, les més afectades pel que hi succeeix i les que tenen drets respecte del que passa a les criptes”, manifesta aquesta associació. En una altra direcció, també han arribat crítiques des de Vox, principal impulsor de les lleis autonòmiques que pretenen treure ferro a la dictadura. "Torna la necrofília, la divisió i el rancor", ha denunciat el president del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, en una piulada a X.

stats