Cultura 05/03/2021

Uns Goya sense públic però amb mig Hollywood

Robert De Niro, Dustin Hoffman, Al Pacino, Charlize Theron i Sylvester Stallone, entre altres, enviaran missatges de suport al cinema espanyol

2 min
Ángela Molina i Penélope Cruz amb un premi Goya

BarcelonaDir que seran uns Goya estranys és fer curt. Per precaució sanitària, la gala que l'Acadèmia del Cinema Espanyol organitza aquest dissabte a Màlaga, no serà presencial i, per tant, al Teatro del Soho Caixabank no hi haurà ni públic ni nominats, només els presentadors i guionistes de la gala, Antonio Banderas i María Casado, els músics que hi actuaran (Nathy Peluso, Vanesa Martín, Aitana i la Simfònica de Màlaga) i una llista selecta de lliuradors de premis que inclou Pedro Almodóvar, Penélope Cruz, Alejandro Amenábar, J. A. Bayona, Emma Suárez, Antonio de la Torre i Najwa Nimri. Els 166 nominats, doncs, veuran la gala per televisió però, com als Globus d'Or, s'hi connectarà en el moment d'anunciar el guanyador de la seva categoria.

La falta de famosos in situ a la gala serà compensada per un bon grapat de missatges enviats per celebritats hollywoodenques de primer nivell com Robert De Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman, Charlize Theron, Isabelle Huppert, Monica Bellucci, Salma Hayek, Emma Thompson, Benicio del Toro, Laura Dern i Sylvester Stallone, entre altres, una llista impressionant que no semblaria possible d'elaborar sense l'agenda d'Antonio Banderas. A la cerimònia també hi haurà homenatges: l'obligat al Goya d'Honor, Ángela Molina, i el del centenari de Luis García Berlanga amb la cantant Diana Navarro i l'humorista Carlos Latre caracteritzat com el Pepe Isbert de Bienvenido Mister Marshall.

Adú (13 nominacions) i Las niñas (9 nominacions) són les favorites d'uns Goya molt femenins amb dues directores entre les nominades a millor direcció, Iciar Bollaín per La boda de Rosa i Isabel Coixet per Nieva en Benidorm, i dues més en la direcció novella, Pilar Palomero per Las niñas i Núria Giménez Lorang per My mexican Bretzel. El focus estarà posat també en la categoria de millor actor, en què Mario Casas aspira per primera vegada al Goya per No matarás. Kiti Manver és la favorita al premi a la millor actriu per El inconveniente (seria el seu segon Goya, trenta anys després de Todo por la pasta). I alerta amb els repetidors: Candela Peña i el compositor Roque Baños podrien guanyar el seu quart Goya, el tècnic d'efectes especial Raúl Romanillos el setè i Isabel Coixet el vuitè de la seva carrera (en té com a directora, guionista i documentalista). Però l'únic que el té al sac és La gallina turuleta, l'única aspirant al Goya a millor film animat.

stats