Cultura 10/08/2021

Un grup d'estudiants del programa d'estudis del Macba, indignats amb el museu

Reclamen que es faci la pròxima edició del curs, que s'ha cancel·lat aprofitant del relleu en la direcció

Ara
2 min
L'escultura 'La ola' d'Oteiza a la façana del Macba

BarcelonaL'última crisi del Macba continua cuejant a l'agost: 13 estudiants dels 24 admesos en la pròxima edició del Programa d'Estudis Independents (PEI), un curs que ofereix el museu, han llançat un comunicat per reclamar que se celebri. En un escrit titulat Escàndol al MACBA denuncien que després de rebre el dia 21 de juliol un correu electrònic on se'ls comunicava la "cancel·lació" del PEI per "motius de gestió i del covid", se senten "desemparats, víctimes dels danys col·laterals del joc de cadires musicals propi del sector l'art contemporani". Es refereixen al curs que va quedar enlaire després del cessament del cap de programes públics, Pablo Martínez, per part del gerent del museu i la consegüent dimissió de les directores, la filòsofa Marina Garcés i l'antropòloga Yayo Herrero.

"Molts van renunciar a les seves feines, van rebutjar ofertes laborals i educatives, van rescindir els seus contractes immobiliaris i van ficar les seves vides dins de caixes, van demanar crèdits i van demanar recursos, van invertir temps i diners en processos burocràtics complicats com tràmits de visats i la contractació d'una assegurança mèdica", diuen els afectats. La cancel·lació de màsters i altres cursos és un fet habitual en el món universitari i, de fet, el covid va impedir que centenars d'estudiants internacionals poguessin venir a estudiar a Catalunya. En qualsevol cas, els afectats exigeixen que "el Macba assumeixi i compleixi els seus compromisos i obligacions". Fonts del museu ara expliquen que s'ha retornat l'import de les matrícules als estudiants, que se'ls ha pagat els bitllets d'avió comprats abans del dia 19 de juliol i que se'ls guarda l'accés per quan es pugui fer el curs. El preu del PEI és de 3.000 euros.

La nova directora del museu, Elvira Dyangani Ose, es va presentar públicament el dia 22 de juliol. Tot i que ella no va tenir cap responsabilitat en el cessament de Pablo Martínez i la conservadora en cap, Tanya Barson, durant l'acte va dir que s'estudiaria individualment cada cas per poder trobar una solució.

stats