Cinema
Cultura 10/09/2016

El filipí Lav Diaz guanya el Lleó d'Or

La 73a edició del Festival de Cinema de Venècia ha premiat amb el Lleó de Plata Amat Escalante, per 'La región salvaje', i Andrei Kontxalovski, per 'Paradise'

Ara
2 min
El filipí Lav Diaz guanya el Lleó d'Or

BarcelonaLa 73a edició del Festival de Cinema de Venècia ha premiat amb el Lleó d'Or el filipí Lav Diaz, que hi presentava la pel·lícula 'The woman who left', que va tancar la competició. Diaz, conegut per les seves extenses pel·lícules –la recent 'A lullaby to the sorrow mystery' supera les vuit hores de duració–, s'ha deixat inspirar per un relat de Lev Tolstoi. El film s'erigeix en una tràgica faula moral –en elegant pla fix, i en expressiu blanc i negre– sobre el valor de la voluntat i la compassió humanes en un escenari de crisi social, les Filipines del 1997.

Enguany hi ha hagut dos Lleons de Plata: un per a Amat Escalante, director de 'La región salvaje', i un per a Andrei Kontxalovski, director de 'Paradise'. El Gran Premi del Jurat ha estat per a 'Nocturnal animals', de Tom Ford, adaptació de la novel·la 'Tres nits' d'Austin Wright, on Amy Adams interpreta la Susan, una artista que viu una existència benestant però amarga al Los Angeles actual. Al desencant present de la Susan s'hi afegeixen les afliccions del passat quan rep el manuscrit d'una novel·la negra escrita pel seu exmarit, l'Edward, encarnat per Jake Gyllenhaal.

Premis per a l'Argentina, els Estats Units i França

La Copa Volpi al millor actor ha sigut per a Oscar Martínez, que a 'El ciudadano ilustre', de Mariano Cohn, interpreta un premi Nobel de literatura que torna al seu poble natal, a l'Argentina. El premi a la millor actriu ha estat per a Emma Stone, que feia parella amb Ryan Gosling a 'La la land', de Damien Chazelle. "No m'ho acabo de creure, espero que no sigui una broma de l'equip del rodatge", deia l'actriu en un missatge gravat.

En la categoria de millor actor o actriu jove, el guardó ha estat per a Paula Beer, protagonista de 'Frantz', de François Ozon. El premi especial del jurat ha anat a parar a les mans d'Ana Lily Amirpour, directora de 'The bad batch', i el millor guió ha distingit Noah Oppenheim, per 'Jackie', de Pablo Larraín, una de les pel·lícules que més sonaven a les travesses.

L'any passat, 'Desde allá', debut del veneçolà Lorenzo Vigas, va guanyar contra tot pronòstic el Lleó d'Or. Entre els últims guanyadors del màxim guardó del festival venecià hi ha hagut Roy Andersson, per 'Un colom s'asseu en una branca i reflexiona sobre l'existència' (2014), Gianfranco Rosi, pel documental 'Sacro GRA' (2013), Kim Ki-duk, per 'Pietà' (2012), i Aleksandr Sokurov, per 'Faust' (2011).

stats