Teatre
Cultura 23/04/2014

'Hamlet' inicia aquest Sant Jordi a Londres una gira mundial

El Globe Theatre celebra el 450è aniversari del naixement de Shakespeare amb la primera representació de l'obra que recorrerà països d'arreu del món

Acn
2 min

LondresEl Globe Theatre de Londres estrena aquest dimecres de Sant Jordi i coincidint amb 450è aniversari del naixement de Shakespeare, una ambiciosa gira mundial que vol portar 'Hamlet' a tot el món en els propers dos anys. El clàssic "To be or not to be" es podrà escoltar a indrets remots de l'Àfrica, al Carib, a Indonèsia, a grans teatres nacionals, palaus o platges. La producció la formen un equip de 12 actors i quatre tècnics que recorreran el món amb un escenari mòbil on el gran clàssic de Shakespeare s'interpretarà durant dues hores i quaranta minuts. La gira es clourà el 23 d'abril del 2016 al castell de Dinamarca on Shakespeare va situar la tragèdia original.

La productora adjunta de la gira, Tamsin Palmer, ha assegurat que aquesta versió de 'Hamlet' arribarà a l'Estat espanyol a principis del 2015, amb una actuació a Madrid. Tot i que de moment no està previst en el calendari oficial, Palmer no descarta una parada a Barcelona.

"Si algú té suggeriments sobre on hauríem d'actuar, que ens contacti. El projecte funciona amb l'entusiasme de la gent i el seu desig de que anem actuar a la seva ciutat", assegura. La productora adjunta de l'espectacle remarca que "anar a fer la volta al món en només dos anys implica fer-ho bastant ràpid". "No podem anar a totes les ciutats que ens vulguin, però farem tot el possible", ha destacat.

"Per ara tenim 205 estats, i sabem és clar que les coses poden canviar. Dos anys és molt temps, podem tenir més països, menys països, hem de tenir-ho en compte", assegura. Entre els escenaris escollits hi ha, per exemple, els amfiteatres grecs i romans, la plaça Djemaa el-Fna de Marràqueix, els boscos de Santa Lucia o el gran Teatre Nacional de la Xina a Pequín.

La iniciativa del Globe

Aquesta nova producció del 'Hamlet' de Shakespeare està dirigida per Dominic Dromgoole i Bill Buckhurst. El rol del príncep danès, el compartiran a torns els actors Ladi Emeruwa i Naeem Hayat. La gira mundial de 'Hamlet' arriba després que l'any 2012 la companyia del Globe ja iniciés un ambiciós projecte internacional que va permetre representacions de Shakespeare en 37 llengües de tot el món. A més, es va oferir una jornada de recitació de sonets que va permetre que, per primera vegada, s'escoltés el català al Shakespeare Globe de la capital britànica de la mà de la companyia de Pep Garcia Pasqual.

450è aniversari de Shakespeare

La gira mundial de 'Hamlet' s'emmarca en els actes que organitza el 'Globe Theatre' -una rèplica del teatre original on estrenava Shakespeare- per celebrar els 450 anys del naixement del famós escriptor anglès.

Stratford-upon-Avon, al sud de Birmingham, encapçala les celebracions que aquest any acollirà Anglaterra. És considerada la ciutat natal del genial dramaturg, on va registrar-se la seva partida baptismal. La Royal Shakespeare Company d'aquest poble també representarà 'Enric VI' i organitzarà passejos en barca amb lectures de fragments de l'obra shakespeariana i un espectacle de focs artificials com a colofó de festa.

Les arts escèniques també s'inspiren enobres de Shakespeare,destaca la proposta del Royal Ballet, que ha estrenat a la seu de Londres una coreografia d''El conte d'hivern', que vol transmetre amb moviments aquesta trama d'amor i pèrdua. A més, el museu londinenc 'Victoria&Albert' acull una instal·lació multimèdia amb entrevistes a figures destacades de l'escena teatral.

stats