Història
Cultura 26/02/2021

La història de Catalunya, en 50 batalles

L’ARA ofereix el llibre '50 batalles de la història de Catalunya'. Editat per Ara Llibres, es pot aconseguir per 19,90 euros a la botiga web del diari del 27 de febrer al 12 de març

2 min
Portada del llibre "50 batalles de la història de Catalunya"

No, els catalans no hem sigut només comerciants i gent que no “hem tirat un paper a terra”. També hem estat, mal que ens pesi, bèl·lics. “Al llarg de la història hi ha hagut una batalla pràcticament cada dècada i un conflicte major cada 50 anys”. Ho explica amb detall Víctor Farradellas a 50 batalles de la història de Catalunya.

Es tracta d’un llibre escrit amb un to divulgatiu i ben entretingut. El recorregut per les 50 batalles de la història de Catalunya que ofereix comença amb la batalla de les Boques de l’Ebre, una massacre comesa pels romans, en el marc de la Segona Guerra Púnica, i acaba també al riu Ebre, amb la batalla que va tenir-hi lloc durant la Guerra Civil, que va ser decisiva per al seu desenllaç. El llibre inclou conflictes tant coneguts com poc coneguts. Entre aquests últims, recull, per exemple, les bagaudes d'època visigòtica, el setge de Balaguer (segle XIV), la batalla se Santa Cecília, durant la Guerra dels Segadors, i la batalla de Maials, en el marc de les guerres carlines.

La història ens demostra que la sort pot ser determinant, també en les guerres que han tingut lloc a Catalunya. El llibre explica, per exemple, que la mort en combat de Pere el Catòlic a Muret va tenir unes conseqüències nefastes pel que fa al domini dels territoris occitans, o que la pluja que va caure dies abans de l’atac borbònic de l’Onze de Setembre hauria pogut perjudicar el setge.

No cal llegir aquesta publicació de manera lineal: si t'interessa Juli Cèsar al Segre i les batalles napoleòniques les pots trobar sense necessitat de llegir la resta.

Tots els beneficis del llibre corresponents a drets d'autor es destinen a l’Hospital Sant Joan de Déu. “Quan vaig escriure’l vaig considerar que la batalla contra les malalties infantils era la que volia contribuir a guanyar, amb un modestíssim granet de sorra, que poso jo però també cada persona que compra el llibre”, diu Víctor Farradellas.

El llibre, editat per Ara Llibres, es pot aconseguir a la botiga web de l’ARA per 19,90 euros en aquest enllaç, del 27 de febrer al 12 de març.

stats