PATRIMONI
Cultura 22/10/2016

Instruccions per visitar els edificis del 48H Open House

El festival d’arquitectura barceloní obre avui i demà 211 espais

i
Catalina Serra
3 min
48 Hores Open House posa l’accent en la vessant social

BarcelonaEl 48H Open House, que aquest cap de setmana celebra la seva setena edició obrint 211 espais, s’ha convertit en el gran festival metropolità de l’arquitectura, una cita cultural imprescindible que cada any congrega milers de visitants. Aquest any creix en nombre d’espais oberts i es passa dels 190 de l’any passat als 211 d’aquesta edició, un 40% dels quals hi participen per primera vegada. La novetat d’aquest any és una nova secció, l’Open Social, que posa l’èmfasi en l’habitatge, i l’oferta inclou nous itineraris tant a Barcelona com a Santa Coloma, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí i Badalona. És fàcil anar-hi. N’hi ha prou entrant a la web -48hopenhousebarcelona.org; és important consultar els espais que tanquen per avís de pluja-, escollir, fer una mica de cua i disposar-se a aprendre passant-ho bé. Com diu la seva directora, Elisenda Bonet, “l’objectiu és que la gent conegui i gaudeixi de l’arquitectura de la ciutat” i, afegeix, millorar l’autoestima de molts barris que tenen joies desconegudes fins i tot pels seus veïns.

CONSULTEU EL MAPA INTERACTIUBadalona, ciutat convidada

La nova ciutat convidada obre 15 edificis i ofereix quatre itineraris guiats. Entre d’altres, es pot veure el Centre Cultural El Carme, de Martínez Lapeña i Elías Torres; el Mercat de la Salut, de Josep M. Sostres, o l’antiga fàbrica d’Anís del Mono, del modernista Jaume Botey.

Arquitectes de capçalera

¿Teniu dubtes sobre el vostre habitatge? ¿Hi ha humitats, té alguna patologia, no sabeu com fer-lo més eficient energèticament? Dissabte de 16 a 18 hores i diumenge de 12 a 14hores quatre arquitectes tindran un racó a la seu del COAC (plaça Nova, 5) per atendre durant 10 o 15 minuts els interessats de manera gratuïta. L’experiència, en col·laboració amb el Congrés d’Arquitectura, té com a objectiu contribuir que es vegi l’arquitecte com un professional de proximitat que pot ajudar a solucionar problemes.

Amb bici pel Besòs

La majoria dels itineraris del festival es concentren en un districte per facilitar la visita. Aquest any, però, s’ha ideat un itinerari transversal en bici per l’eix Besòs (diumenge a partir de les 10 hores). Partirà de la Casa de l’Aigua de Montcada i Reixac i acabarà al Parc del Fòrum després de creuar Nou Barris, Sant Andreu i Santa Coloma de Gramenet. A cada lloc hi haurà visites guiades a diferents espais.

Els secrets del port

Una novetat d’aquest any és un itinerari pel port i l’oportunitat de visitar l’interior de la Facultat de Nàutica, de Vilaseca i Florensa, a Pla de Palau, i també la Confraria de Pescadors, entre d’altres.

Reivindicació del polígon

Si en anys anteriors els arquitectes homenatjats havien sigut històrics -Guastavino i Jujol, els edificis dels quals es podran veure també en aquesta edició-, en aquesta ocasió s’ha optat per professionals més pròxims: Guillermo Giráldez, Pedro López Íñigo i Xavier Subias, que van fer molts habitatges socials des de finals dels anys 50. L’elecció, diu Bonet, també “reivindica els polígons, que han sigut estigmatitzats però que en molts casos tenien una gran qualitat urbanística”. Es podran visitar els polígons Montbau i Canyelles, i també les Facultats de Dret i d’Economia, així com la Institució Cultural del CIC i l’Escola Betània.

Entrar al quiròfan, però sa

En l’apartat d’infraestructures, la novetat és la possibilitat de veure el complex hospitalari de la Vall d’Hebron visitant, amb inscripció prèvia, un edifici sanitari -el nou bloc quirúrgic- i un de recerca -els laboratoris del VHIR.

A petita escala

El gran al·licient del festival és que permet conèixer obra nova o rehabilitacions fetes per arquitectes joves a petita escala. Un petit exemple -cal mirar a fons el programa-és la Casa Pati, a Gràcia, de Carles Enrich, que ha reconvertit una antic pati interior en un habitatge i estudi. Sense sortir del barri, es pot visitar també la rehabilitació a l’Apartament Juan, de Vara Arquitectura, un despatx que té quatre edificis més que participen en l’Open House.

stats