Amenaces homòfobes i feixistes contra l’il·lustrador Carles Ponsí

Ha cancel·lat les signatures de Sant Jordi i ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra

2 min
Estima i sigues qui vulguis: algunes de les banderes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

BarcelonaL’il·lustrador d’El Jueves i autor de Sexo mal i Amado líder, Carles Ponsí, no firmarà llibres per Sant Jordi perquè tem per la seva seguretat. “Atenció: a causa de les amenaces d’extrema gravetat que estic rebent, lamento informar que cancel·lo les signatures de Sant Jordi per seguretat”, ha escrit a Twitter.

L'il·lustrador ha penjat alguns dels múltiples missatges homòfobs i d'exaltació franquista que ha rebut des d'un compte d'Instagram. Aquest compte ultra ha penjat una fotografia de Ponsí dient: "Aquest dibuixant d'El Jueves s'ha omplert la boca de merda dient burrades sobre Déu i l'Església". Entre els missatges hi ha amenaces com “Queda poc perquè la Santa Inquisició et cremi viu” o “La fúria de Déu et calcinarà, brut heretge”. Un en concret exclama: "Viva Cristo, Franco y José Antonio Primo de Rivera, coño".

Assenyalament per Instagram

Tot va començar diumenge passat, quan Ponsí va escriure un parell d'articles satírics sobre la religió i l'Església catòlica a El Jueves. La seva ironia va molestar algunes persones i va començar a rebre missatges en què l'insultaven per la seva feina i per la seva orientació sexual. "Per Instagram van començar a fer un assenyalament cap a mi. Venia gent a insultar-me, sobretot comentaris de caràcter homòfob. Al principi no en vaig fer cas, perquè en aquesta feina rebem molts insults", explica Ponsí.

Dilluns va rebre un missatge d'una persona que es feia passar per fan seva i li demanava per quedar, i dimecres li va arribar una notificació d'una història d'Instagram que compartia la seva foto i amenaces directes cap a ell. "Estic avesat als insults, però una amenaça física cap a mi és diferent, i va desencadenar molts més insults cap a mi. Per això vaig anar a preguntar als Mossos d'Esquadra què havia de fer. Em van dir que m'ho prengués seriosament", diu l'il·lustrador. Aquest dijous ha denunciat els fets als Mossos. Ponsí també explica que, des que es dedica a la sàtira i és conscient de les reaccions a la seva feina, ha procurat no publicar imatges seves i mantenir en privat els vincles amb les persones del seu entorn per seguretat. "Intento no donar gaires pistes de la meva vida personal. Va amb la feina que faig, he de tenir precaució", subratlla.

L'Observatori contra l'Homofòbia ha demanat que es garanteixi la seva seguretat: "Hem demanat als poders públics que garanteixin que si vol pugui sortir el dia de Sant Jordi. Si al final no va a firmar llibres que sigui perquè ell no vol fer-ho, no perquè no pot. S'ha de garantir la seva seguretat i la seva llibertat", explica Eugeni Rodríguez, portaveu de l'Observatori. També han comunicat els fets al director general de Polítiques Públiques LGTBI, al Síndic de Greuges, al conseller d'Interior i a la presidenta del grup de treball contra la LGTBI-fòbia.

stats