TRIBUNALS
Cultura 10/11/2015

Ildefonso Falcones nega el frau a Hisenda: “Tot està pagat”

Ara
2 min
Ildefonso Falcones nega el frau a Hisenda: “Tot està pagat”

BarcelonaL’escriptor Ildefonso Falcones es va desvincular ahir de l’entramat de societats a l’estranger a través del qual, segons la Fiscalia, hauria defraudat 1,4 milions d’euros a Hisenda corresponents al cobrament dels drets d’autor entre els anys 2009 i 2011. L’autor de L’església del mar va dir després de declarar: “Tot és correcte, tot està pagat i ho acreditarem davant del jutjat”. Ahir també va declarar la seva dona i demà serà el torn del germà, Rafael.

El fiscal detallava en la querella presentada al juny contra els tres familiars que, segons dades de l’editorial Random House, el rendiment net de l’explotació de l’obra de l’autor pujava per a aquells exercicis a 4,4 milions i no a 375.650 euros, que és el que va declarar. Però l’escriptor ahir va al·legar que havia cedit els drets de les seves obres a diverses empreses abans de tenir èxit, perquè passava dificultats econòmiques i necessitava ingressos. La Fiscalia, en canvi, defensa que aquestes terceres empreses establertes en països amb una tributació reduïda, com Irlanda, Xipre i les Illes Caiman, només servien per ocultar guanys a Hisenda, i que estaven controlades per la família Falcones.

L’entramat hauria començat el 2004, quan Falcones ven al seu propi bufet d’advocats els drets de L’església del mar, que encara no s’havia publicat, per 3.000 euros. Un any després, el bufet ven el 80% dels drets a una empresa dominicana per 61.000 euros. El 2006, encara amb el llibre sense publicar, una empresa del germà de l’escriptor signa un contracte per pagar-li 36.000 euros anuals pels pròxims 10 llibres a canvi del 80% dels drets. A finals d’aquell mes, aquella empresa ven el 70% dels drets a una societat dominicana per 250.000 euros. A més, una empresa irlandesa controlada pel germà és la cotitular dels drets d’autor en català i castellà, i una de xipriota és la titular dels drets en llengües estrangeres. “Hisenda ho sabia des del primer moment”, van dir fonts pròximes a l’autor, que va titllar el cas de “sainet”.

stats