Iniciativa cultural
Cultura 25/03/2023

Impuls per fer un nou Congrés de Cultura Catalana

Una norantena de persones participen en una trobada per desenvolupar línies d'actuació

Ara
2 min
Foto dels participants en la jornada cap a un nou Congrés de la Cultura Catalana a l'Escola del Treball de Barcelona.

BarcelonaUna norantena de persones provinents del món acadèmic i de diversos moviments socials han participat aquest dissabte a Barcelona en una jornada per començar a marcar el camí per fer un nou Congrés de Cultura Catalana d'aquí dos anys. El primer congrés, que es va fer entre el 1975 i el 1977 per analitzar l'estat de la cultura catalana, tornarà gairebé mig segle després arran del "desencís, el sentiment de desànim i la voluntat d'avançar cap a la plena sobirania de gran part de la població". Agustí Alcoberro, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, ha explicat en declaracions a l'ACN que espera que el nou congrés permeti arribar a un "ampli consens de país".

La jornada ha arrencat a quarts d'onze del matí a l'Escola del Treball de Barcelona i ha acabat a les dues del migdia. Durant tot el matí els assistents han participat en diversos debats en què s'ha analitzat com ens mantenim, com ens comuniquem, com ens cuidem i com ens cohesionem amb la voluntat de dibuixar els principals reptes a què el país s'enfrontarà en els pròxims anys.

Un cicle polític que s'està acabant

Alcoberro ha considerat que "el moment en què vivim és prou important perquè ens aturem a reflexionar" per "saber on som i cap a on volem anar". "L'anterior congrés va néixer a la fi del franquisme i es proposava el que havia de ser la nova Catalunya sorgida de la ruptura democràtica, avui hi ha un cicle polític que s'està esgotant", ha afirmat. 

El director del nou Congrés de Cultura Catalana, Esteve Plantada, ha assegurat que quan es va fer el primer congrés "hi havia una realitat social d'emergència com ara". "Hi havia uns reptes a superar que en part compartim ara", si bé, ha afegit tot seguit, la globalització encara ho ha fet més complicat. "Ara tenim el repte de com competim i com ens posicionem a escala mundial, en xarxes i en plataformes de distribució". "Als anys setanta la llengua necessitava una revifada, però ara necessita gairebé entrar a l'UCI", ha reflexionat tot subratllant que actualment "gairebé és impossible veure una pel·lícula doblada al català".

La jornada d'aquest dissabte pretén ser la primera pedra del nou congrés, que previsiblement es farà d'aquí dos anys. Prop d'un centenar d'especialistes de diverses temàtiques i persones vinculades a moviments socials han treballat durant tot el matí per dibuixar els grans eixos del nou Congrés de Cultura Catalana.

stats