ARA LLEGIM
Cultura 29/10/2013

Un volum aplega la integral poètica i obra inèdita de Joana Raspall

L'activista cultural, novel·lista i poetessa és homenatjada en un acte a l'Institut d'Estudis Catalans

Acn
2 min

BarcelonaL'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el PEN Català, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i la Comissió de l'Any Joana Raspall han celebrat aquest dimarts un acte d'homenatge a l'activista cultural, novel·lista, poetessa i autora teatral Joana Raspall amb motiu del centenari del seu naixement. En el marc d'aquest acte s'ha presentat 'Batec de paraules. Poesia lírica completa de Joana Raspall', que aplega l'obra poètica completa i obra inèdita de Joana Raspall. El llibre compta amb un estudi introductori de la comissionada de la celebració de l'Any Joana Raspall i presidenta del PEN Català, Carme Arenas.

L'homenatge a l'IEC s'emmarca en dels actes de l'Any Joana Raspall, amb què se celebra el seu centenari. En l'acte hi han intervingut Carme Arenas, l'escriptor Vicenç Villatoro i Cesca Mestre, directora de l'editorial El Cep i la Nansa i editora de l'obra. Posteriorment, s'ha celebrat la taula rodona 'Joana Raspall, il·lusionista de mots' per estudiar la poesia infantil i juvenil i l'obra lírica i lexicogràfica de Joana Raspall, amb Carme Arenas; Josep M. Aloy, escriptor i crític literari; Miquel Desclot, escriptor, i Joaquim Rafel, membre de la Secció Filològica de l'IEC.

Abans de la presentació del volum, Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'IEC, ha destacat que l'homenatge se centra en dos eixos de la feina que ha fet Raspall: el lingüístic i literari, sobretot poètic. Així mateix, ha dit que l'homenatge té altres dimensions, que fan que Joana Raspall "hagi estat una persona amb una projecció cultural immensa que es va reflectir amb l'assistència multitudinària a l'acte que es va fer al Palau de la Generalitat per retre-li homenatge".

Obra completa, biografia personal

Vicenç Villatoro ha afirmat que Joana Raspall "fa una obra completa per a adults i a través d'aquesta fa la seva biografia personal i literària en paral·lel a una acció cívica de servei i de mestratge". Villatoro ha remarcat que tot això ho fa amb el mateix rigor i esperit i d'una manera "neta i precisa".

191 poemes inèdits

Aquest volum està integrat, com ha explicat Arenas, per cinc llibres publicats ('Ales i camins', 'Llum i gira-sols', 'Arpegis', 'Instants' i 'Jardí vivent') i 191 poemes inèdits. En aquest context, Arenas ha manifestat que era important regalar als lectors de Raspall obra inèdita que no formava part del poemari. "Raspall va revisar algunes d'aquestes poesies i va fer una tria de 191 poemes inèdits", ha declarat.

stats