Música
Cultura 24/11/2020

Jaume Ayats deixa la direcció del Museu de la Música

El Consorci de L’Auditori obrirà un concurs públic per triar la persona que el substituirà

Xavier Cervantes
2 min
Jaume Ayats, director del Museu de la Música

BarcelonaJaume Ayats plega com a director del Museu de la Música després de vuit anys de bona feina patrimonial i divulgadora. Ayats, nascut a Vic el 1960, deixarà el càrrec al desembre un cop acabi el seu contracte i tornarà a exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons ha pogut saber l'ARA de fonts de l'Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci de L'Auditori convocarà un concurs públic per escollir la persona que substituirà Ayats al capdavant de l'equipament barceloní.

Ayats va ser nomenat director del Museu de la Música el 2012, el mateix any que va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular. El reconeixement avalava una trajectòria d'investigació acadèmica amb fruits com els llibres Córrer la sardana. Balls, joves i conflictes (2006), Cantar a la fàbrica, cantar al coro. Els cors obrers a la conca mitjana del Ter (2008) i Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (2011). Rigorós i apassionat en la manera d'explicar la música sense aïllar-la de la societat on es desenvolupa, durant aquests vuit anys al Museu de la Música, a més d'aconseguir augmentar el nombre de visitants ha impulsat exposicions com Les músiques dels 1714s, Veus de la Mediterrània, Phonos, 40 anys de música electrònica a Barcelona, Granados, de París a Goya i Les guitarres de Quico Pi de la Serra; ha presentat la restauració de l’únic claviorgue original en funcionament a tot el món i ha culminat projectes patrimonials com la digitalització de la seva col·lecció de discos de cartró perforats de finals del segle XIX i principis del XX.

Ayats també ha participat en recerques com la que va compartir amb la bibliotecària i documentalista del Museu de la Música Sara Guasteví i el sonòleg Enric Giné, i que va concloure que Joan Manén va ser el primer violinista en enregistrar la integral de concerts per a violí de Beethoven, Bruch i Mendelssohn.

stats