POESIA
Cultura 01/03/2012

Es publica 'Els etcèteres' de Joan Brossa, amb 28 poemes visuals inèdits

És el primer llibre publicat des de la mort del poeta i la primera publicació des que el llegat de l'artista barceloní és al Macba

Acn
1 min
Joan Brossa escrivint notes a l'estudi de Martí Gasull el 1998 / ACN, Martí Gassull

BARCELONAEl Museu d'Art Contemporani de Barcelona i la Fundació Joan Brossa han publicat el llibre de poesia 'Els etcèteres' de Joan Brossa, que edita el Centre Internationale de Poésie de Marseille amb ajut de la Institució de les Lletres Catalanes. Es tracta del primer llibre de poesia visual publicat des de la mort del poeta i la primera publicació des que el llegat de l'artista barceloní és al museu, fet que el converteix en una "fita important", segons Mela Dàvila, responsable del Centre d'Estudis i Documentació del Macba. La sèrie, de 28 fulls, s'ha editat tal com la va preparar i numerar el mateix artista, i els originals es poden consultar al centre.

Brossa (1919-1998) va crear poemes al llarg de tota la seva vida, però el 1970 va ser l'any més prolífic en poesia visual amb 'Els etcèteres'. Els 28 poemes visuals mostren ecos temàtics, formals o cromàtics que mai no cerquen l'uníson, i inclou força leitmotivs com la lletra 'A', tan distintiva de l'obra brossiana.

Tot i que la poesia visual sovint no necessita ser traduïda o no pot ser-ho, segons Dàvila el ressò internacional de Brossa s'aprecia en el fet que ha sigut una editorial francesa la que ha editat el volum i n'ha fet una edició en català i una altra en francès.

stats