Cultura 03/05/2017

Joan-Lluís Lluís, Jordi Lara i Jan Vilanova guanyen els premis Crítica Serra d'Or

També s'ha guardonat Mireia Vidal-Conte, Gabriel Janer Manila, Carles Fernández Giua i Eulàlia Canal i Rocío Bonilla

Ara
3 min
Josep Massot i Jordi Lara en l’entrega de la serreta d’or.

Barcelona“Vinc del nord, on la llengua es mor i desapareix –deia aquest dimecres Joan-Lluís Lluís–. És trist i dolorós veure com la llengua es mor. Aquí podeu evitar-ho amb un tràmit burocràtic, que és la declaració de la independència”. Amb aquesta simple proposta, l’escriptor nord-català agraïa el premi Crítica Serra d’Or en la categoria de novel·la per la peripècia d’'El navegant', un homenatge al gènere picaresc. Els guardons que atorga des de fa 51 anys la revista Serra d’Or, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, també van reconèixer la meravellosa 'Mística conilla' de Jordi Lara en la categoria de narració i 'Ouse', el poemari dedicat a Virginia Woolf de Mireia Vidal-Conte, que confiava que el guardó fos un “premi a la qualitat del text i el rigor estricte de qualitat literària” i no pas qüestió de quotes en uns guardons certament molt masculins. Els Serra d’Or també van premiar Xavier Montoliu per la traducció dels relats de 'Per què ens estimem les dones?', del poeta romanès fins ara era inèdit en català Mircea Cartarescu i per a Gabriel Janer Manila en la categoria de memòries per 'Ha nevat sobre Yesterday'.

Els jurats dels premis Serra d’Or, que no tenen dotació econòmica però sí una llarga tradició, impacte i prestigi, seleccionen les obres més destacades de l’any anterior sense que aquestes s’hagin presentat a concurs. Per això es va premiar com a aportació teatral més destacada la idea i direcció del nou format teatral 'De Damasc a Idomeni', un espectacle que es va fer al Teatre Lliure en benefici dels refugiats i que va muntar l’associació Barcelona Playwrights. En la categoria de teatre, el guardó al millor text va ser per a l’obra 'Història' de Jan Vilanova Claudín –el dramaturg de la companyia Sixto Paz–, mentre que el Serra d’Or a l’espectacle teatral va ser per al documental 'Claudia', de la companyia La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles F. Giua.

En l’àmbit de recerca, Francesc Montero va guanyar el premi per la biografia del “periodista de raça” Manuel Brunet; en l’àmbit d’altres ciències, es va reconèixer Josep Pla i Carrera pels dos volums d’Història de la matemàtica; i en catalanística, el catedràtic de romànica Tilbert Dídac Stegmann per 'El plaer de llegir literatura catalana'.

La literatura infantil va reivindicar-se per boca d’Eulàlia Canal i la il·lustradora Rocío Bonilla, premiades pel conte 'Els fantasmes no truquen a la porta'. Després de l’èxit de Catalunya a la Fira de Bolonya, van defensar: “Ens mereixem ser reconeguts no en una fira, sinó cada dia”. Silvestre Vilaplana, premiat per la juvenil La mèdium, i la il·lustradora Cristina Losantos, premiada amb Mònica Peitx per 'La Mia es fa gran', s’hi van afegir.

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va presidir l’entrega dels guardons en un acte en què el director de la revista, el pare Josep Massot i Muntaner, va afirmar que més enllà de la producció de l’editorial, Serra d’Or vol ser present “en tot el que pugui ser d’interès per a la nostra llengua, la nostra personalitat i les vicissituds de tantes menes que augmenten cada dia”.

Els guardonats en les diferents categories són:

Literatura i assaig

  • 'El Navegant', de Joan-Lluís Lluís, Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2017
  • 'Ouse', de Mireia Vidal-Conte,'Premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2017
  • 'Mística conilla', de Jordi Lara, Premi Crítica Serra d’Or de Narració 2017
  • 'Ha nevat sobre Yesterday' de Gabriel Janer Manila, Premi Crítica Serra d’Or de Memòries 2017
  • 'Per què ens estimem les dones de Mircea Cârtârescu', traduït per Xavier Montoliu Pauli, Premi Crítica Serra d’Or de Traducció 2017.

Recerca

  • Josep Pla i Carrera, Premi Crítica Serra d’Or de Recerca (Altres Ciències) 2017 per 'Història de la Matemàtica: Egipte i Mesopotàmia'; i 'Història de la Matemàtica: Grècia I'
  • Tilbert Dídac Stegmann ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Catalanística 2017 per 'El plaer de llegir literatura catalana'.

Teatre

  • 'hISTÒRIA', de Jan Vilanova, Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2017 al text de teatre català.
  • 'Claudia', Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2017 a l’espectacle teatral, de La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles Fernández Giua
  • 'De Damasc a Idomeni', Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2017 a l’aportació més interessant és per a Barcelona Playwrights

Literatura Infantil i Juvenil

  • 'Els fantasmes no truquen a la porta', amb text d’Eulàlia Canal i il·lustració de Rocío Bonilla, Premi Crítica Serra d’Or Infantil 2017.
  • 'La mèdium', de Silvestre Vilaplana, Premi Crítica Serra d’Or Juvenil (Creació) 2017
  • 'La Mia es fa gran', amb text de Mònica Peitx i il·lustració de Cristina Losantos, Premi Crítica Serra d’Or Juvenil (Coneixements) 2017.
stats