Cultura 04/12/2013

Mor l'escriptora Joana Raspall als 100 anys

Va ser bibliotecària, activista defensora de la llengua, autora de diccionaris i escriptora amb una extensa obra poètica tant per a adults com per a joves

ARA/Agències
3 min
Els100anysdeJoana Raspall Primera fita, les biblioteques La llengua i els diccionaris L'activisme cultural La poesia, per a  petits i per a grans

BarcelonaLa poeta Joana Raspall ha mort aquesta matinada de dimecres als 100 anys a Sant Feliu de Llobregat. La seva família ha demanat que totes les aules de les escoles de Catalunya la recordin amb la lectura d'alguns dels seus poemes. Raspall, que era la poetessa més veterana de les lletres catalanes, va rebre l'1 de juliol, el dia del seu aniversari, la medalla centenària de la Generalitat de mans del president Artur Mas i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José. Joana Raspall havia rebut el 2006 la Creu de Sant Jordi i el 2010, la Medalla al Treball Francesc Macià. Era sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

El consistori de la localitat ha decretat un dia de dol que s'allargarà fins dijous a les 17.00 h i ha suspès les activitats previstes per a aquesta tarda. El funeral per l'escriptora se celebrarà dijous a les 16.00 h a la catedral de Sant Feliu, i la capella ardent romandrà oberta aquesta tarda entre les 16.00 i les 21.00 h, i demà, des des les 10.00 fins a les 15.00 h.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha definit l'escriptora com una "salvadora de paraules", i ha destacat la seva contribució perquè la llengua catalana no hagi desaparegut. Mascarell ha volgut destacar també el "magnífic treball d'aquesta veu poètica tan extraordinàriament depurada" i la seva tasca perquè el català sigui "una llengua per a tothom". "Deixa un llegat immens, fet de talent i d'esperit de servei i generositat", ha dit Carme Arenas, la comissionada dels actes de l'Any Joana Raspall.

En l'extens llegat de l'autora destaca la poesia infantil i juvenil, i també va conrear la novel·la, el teatre i els estudis de lingüística. El 1981 l'autora ve rebre la menció especial de poesia del Premi crítica Serra d'Or pel llibre 'Petits poemes per a nois noies', i va començar a publicar reculls de poemes per als més petits de manera regular a finals dels anys noranta, per la manca d'oferta que hi havia en aquest camp. El 2007, l'autora va publicar la seva primera novel·la, 'Diamants i culs de got', i l'any següent va publicar un recull de narracions, 'El cau de les heures'.

Joana Raspall i Juanola va néixer l'1 de juliol del 1913 al barri de la Barceloneta. Quan tenia tres anys la família es va traslladar a viure a Sant Feliu de Llobregat, on va residir des d'aleshores. La seva activitat literària va començar als 14 anys. Les seves primeres publicacions van aparèixer en revistes locals dels anys 20 i 30. Més endavant, va estudiar a l'Escola de Bibliotecàries i va treballar a la biblioteca de Vilafranca del Penedès fins que es va acabar la Guerra Civil. Durant els anys de la guerra, va treballar per evitar que els fons de la biblioteca caiguessin en mans del bàndol nacional.

Després de la guerra, Joana Raspall va començar a treballar com a administrativa i va reprendre la seva vocació literària. Va publicar textos en català tant en espais clandestins com en d'altres de tolerats per la censura, com ara els Jocs Florals, concursos literaris i festes populars. També rebia a casa tothom que volia fer classes de català, i va començar la creació de les fitxes de mots sinònims, que anys després donarien vida als treballs 'Diccionari pràctic de Sinònims', el 'Diccionari de locucions i frases fetes', que va rebre el premi Marià Aguiló de l'IEC 1986, i el 'Diccionari d'homònims i parònims'. Joana Raspall també va participar en el primer Congrés de Cultura Catalana. Hi va presentar la ponència 'El llibre de teatre infantil' i va promoure la creació de la col·lecció de teatre infantil en català de l'editorial Edebé, amb una trilogia d'obres. Una d'elles, 'L'invent', va rebre el premi Cavall Fort 1969. El 1974, l'autora va impulsar el Premi de Poesia Martí Dot per a poetes i poetesses joves.

stats