Premsa
Cultura 05/03/2012

Mor el dibuixant Joaquim Muntañola, històric de la premsa a Catalunya

El ninotaire, de 97 anys, va col·laborar des d''En Patufet' i 'El be negre' fins a les vinyetes de 'Mundo Deportivo', 'El correo catalán' i el 'TBO'

Ara
1 min
Joaquim Muntañola

BARCELONAJoaquim Muntañola, històric dibuixant de la premsa catalana, ha mort aquest dilluns als 97 anys. Muntañola (1914-2012) va ser dibuixant d'humor, comediògraf, publicista i escriptor.

Va començar la seva carrera a la revista 'En Patufet' i en publicacions d'abans de la Guerra, com 'El be negre', 'TBO', 'Lecturas' o 'Papitu'. A la postguerra va ser un dels il·lustradors que més va treballar, en mitjans com 'La Vanguardia', 'El correo catalán', 'Mundo Deportivo' i revistes especialitzades com 'Don Balón', 'Tururut!' i 'El tío vivo'. A el 'TBO' va crear el personatge Josechu el Vasco. També es va fer popular per dibuixar, en una tanca de plaça Catalunya, un acudit cada dia.

L'any 2008 Angle Editorial va publicar un llibre amb l'anecdotari de la seva vida il·lustrat amb dibuixos seus, 'La memòria fa pessigolles'. Les darreres col·laboracions les va fer a Catalunya Ràdio, i el 2006, Kap (Jaume Capdevila) i Néstor Macià li van comissariar la retrospectiva 'Muntañola, l'art de riure, l'art de viure'. El 2007 va rebre el Premi d'Humor Gat Perich a la seva trajectòria. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

stats