Música
Cultura 21/08/2012

L'estrella de l'òpera Jonas Kaufmann ja és a Catalunya

El tenor alemany tanca aquest dimecres el Festival Castell de Peralada amb un recital d'àries

Efe / Ara
2 min

El Prat de LlobregatEl tenor alemany Jonas Kaufmann, nascut a Munic el 1969 i considerat un dels més excepcionals de la seva generació, tancarà aquest dimecres el Festival de Peralada amb una gala de repertori ampli i destacades àries, un esdeveniment que ha qualificat de "repte" i oportunitat per "difondre el virus de l'òpera".

A la seva arribada a l'aeroport del Prat, el tenor líric ha explicat que no vol que se'l consideri com un cantant alemany que canta en alemany o en italià o en francès, sinó "un cantant que canta tots els repertoris".

Kaufmann ha ofert una roda de premsa al mateix aeroport poc abans de desplaçar-se a Peralada (Alt Empordà) per assajar amb l'Orquestra de Cadaqués l'únic concert que oferirà aquest any a l'Estat, amb àries de Verdi, Wagner, Bizet, Mascagni i Giordano, entre d'altres. Segons Kaufmann, en les gales es mostren aspectes diferents del gran repertori i són una oportunitat per incitar els espectadors a veure després tota la història, "anar als teatres de l'òpera i comprar entrades".

Davant la crisi que afecta l'art, sobretot a Europa, ha recomanat que les retallades que s'estan fent en cultura siguin "racionals" perquè "la història demostra que la cultura és necessària". "Retallar en educació i en cultura és retallar el futur dels joves que d'aquí a vint anys no tindran museus ni teatres".

A Kaufmann li agrada cantar i li agradaria seguir cantant perquè és la seva "passió", però no vol ser "el tenor del moment, sinó un tenor a llarg termini" i "no es tracta d'agafar el primer tren, sinó el segon, potser el més llarg, i també saber dir que no".

El tenor té una gran qualitat lírica, amb tècnica i flexibilitat, i una veu que li permet interpretar papers més dramàtics, des de Verdi a Wagner, dels quals pot cantar una veu purament lírica. Tot i així, sap que una cosa "és el somni i una altra la realitat" i encara que en la seva carrera es troba "a prop del somni" ha d'"alentir i prendre-s'ho amb calma", ha dit, i papers com Tristany i Otel·lo "han d'esperar, encara que siguin temptadors", perquè "no s'han de fer grans passos ni començar a construir la casa per la teulada".

El cantant alemany és un dels plats forts de la 26a edició del Festival de Peralada, que es tanca dimecres a l'auditori del parc del castell, amb un cartell en el qual s'han ofert, des del 17 de juliol, disset espectacles i dinou representacions d'òpera, música i dansa.

stats