INSTITUCIONS
Cultura 02/02/2013

Jordi Coca: "L'Institut del Teatre no ha de ser una fàbrica d'aturats"

El comissari del centenari de la institució i exdirector reflexiona sobre el funcionament d'una de les "estructures d'Estat" catalanes

Acn
2 min
Jordi Coca / ACN

BarcelonaL'Institut del Teatre celebrarà 100 anys. Per commemorar-ho, la institució ha preparat un nodrit programa artístic, divulgatiu i de recerca que servirà per fer balanç i establir línies amb vista a futur. En una entrevista, Jordi Coca, comissionat pel Centenari de l'Institut del Teatre, ha reflexionat sobre el funcionament de la institució. Considera una "veritat a mitges" que costa entrar a estudiar-hi. "Depèn de l'especialitat", insisteix. Només entren el 10% dels alumnes a interpretació, però no passa el mateix a escenografia i direcció, tot i que són els que "més sortida teatral tenen". "El ritme que es té en aquest moment l'Institut és el bo", ha conclòs, perquè l'Institut del Teatre "no ha de ser una fàbrica d'aturats".

L'Institut del Teatre es va fundar fa 100 anys amb la idea de crear, segons Coca, "el que avui en diríem estructures d'Estat". La idea, segons Coca, era no crear només una escola de formació per a actors, sinó una institució que aglutinés també la recerca i les publicacions.

El centenari de l'Institut del Teatre posarà l'accent en allò que fa l'entitat. "Més que organitzar unes activitats festives, hem volgut posar l'accent sobre les coses que fem i projectar-les", ha detallat durant l'entrevista i, alhora, explica que s'endegaran projectes grans que serveixin per fer un repàs sobre el funcionament de la casa. Per Coca, cal replantejar què cal fer de manera diferent perquè el resultat "sigui el que necessita el país". Segons ell, la formació "ha de tenir una funció" i cal plantejar el model d'arts escèniques que volem i el model d'actor i teatre que cal.

L'Institut del Teatre, de la Diputació

En el marc del debat sobre incrementar el nombre d'institucions públiques hi ha de participar –depèn gairebé exclusivament de la Diputació de Barcelona–, Coca considera que l'Institut del Teatre "és un equipament d'Estat". "En un país petit no es faria qüestió d'això", ha reblat, i considera que durant 100 anys la Diputació ha demostrat que pot tenir aquest equipament.

"El que no es pot plantejar és esquarterar la institució perquè el que li dóna força és la singularitat que ho té tot alhora", ha assegurat. Per ell, no s'entén el teatre si no es treballen conjuntament l'escenografia, la música, la teoria, la crítica i la recerca. "Això, la Diputació ho ha entès sempre", ha insistit.

Record a Adrià Gual

Coca ha volgut recordar la figura del primer director de l'Institut del Teatre, Adrià Gual, a qui considera l'introductor de la modernitat del teatre i del director d'escena. "És qui replanteja tot el concepte de l'escenografia que va quallar en la institució", ha detallat. Segons Coca, l'Institut del Teatre "no és una escola, sinó un model de teatre diferent". "Gual tenia una idea que el teatre s'havia de desprendre dels vicis i les rutines i que s'havia de plantejar com un bé cultural que el país necessitava", ha explicat Coca. De fet, aquest dilluns s'inaugura a la seu central de l'Institut del Teatre l'exposició 'Adrià Gual, l'escenògraf de la modernitat', una mostra itinerant.

stats