Música
Cultura 28/11/2012

Jordi Savall reivindica l'humanisme en una nova edició del cicle 'El so original'

Els concerts formen part dels actes de commemoració del 25è aniversari de fundació de la Capella Reial de Catalunya

Ara
2 min
Jordi Savall / ACN

BarcelonaL'humanisme és un dels eixos de la nova temporada del cicle de música antiga 'El so original' de Jordi Savall, organitzat per L'Auditori, i que aquesta vegada també inclou concerts al Liceu i al Palau de la Música. El cicle és una de les activitats que commemoren el 25è aniversari de la fundació de la Capella Reial de Catalunya. Dos dels protagonistes de la temporada seran la pau i Erasme de Rotterdam.

El concert inaugural serà el 17 de desembre a l'església de Santa Maria del Mar. Savall, la Capella Reial i el grup Hespèrion XXI conformen el programa 'Judicii Signum. Pelegrinatges de l'ànima'. L'actuació estarà dedicada al poble sirià. "És un poble que està sent massacrat i ningú és capaç de dir prou", explica Savall, que ha convidat músics sirians perquè participin en el concert.

El 16 de gener es presentarà en directe, a les Reials Drassanes de Barcelona, 'Elogi de la follia', un projecte sobre la vigència de les idees d'Erasme, "el primer que va tenir clar el concepte d'una Europa unida", diu Savall. Erasme, "gran defensor de la pau", també serà el centre d'una edició discogràfica especial. En el concert hi participaran els actors Sílvia Bel, Josep Maria Pou i Jordi Boixaderas. Bel recitarà els textos de l''Elogi de la follia', Pou els d'Erasme i Boixaderas els de Luter i Maquiavel.

La tercera cita del cicle, el 15 de febrer, serà al Liceu, on Savall dirigirà un programa sobre la tragèdia lírica a França en temps de Lluís XIV i Lluís XV. Després serà el torn de la presentació del llibre-CD 'ProPacem. Músiques per la pau', a les Drassanes, el 20 d'abril. L'edició de 'ProPacem', amb portada d'Antòni Tàpies, inclou textos d'Edgar Morin, Raimon Panikkar, Fatema Mernissi i el mateix Tàpies. L'origen del projecte és el concert del Fòrum de les Cultures del 2014, en què Savall va estrenar una peça d'Arvo Pärt dedicada a les víctimes de l'atemptat de l'11-M a Madrid.

Les dues últimes dates del cicle seran el concert 'La viola de gamba a la cort i a l'exili', el 13 de maig al Palau de la Música, i el de la III Acadèmia de Formació Professional, de Recerca i d'Interpretació, el 27 de juny, a L'Auditori.

stats