Cultura 08/04/2021

Josep Pons: "La feina d'un director ha de servir a la música, i no servir-se d'ella"

El director musical del Liceu va ser investit 'honoris causa' per la UAB

ARA
2 min
Moment en què Josep Pons va ser investit Honoris Causa

Considerat com un dels professionals més rellevants de la seva generació, el director musical del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons, va ser investit doctor honoris causa per la UAB. En el primer acte presencial de la UAB des de l'esclat de la pandèmia, Pons va reivindicar el rol dels directors d'orquestra "per aglutinar ànimes". "La feina d'un director ha de servir a la música, i no servir-se d'ella", ha assegurat. A l'acte també es va recordar el professor i economista Arcadi Oliveres, que va morir dimarts passat.

La UAB va destacar de Pons la seva contribució a la difusió de la música contemporània, amb especial implicació en la creació de noves orquestres a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol. Tant el professor Francesc Cortès, padrí del doctorand, com el rector Javier Lafuente van subratllar sis qualitats de Pons que han assegurat que són anàlogues amb la UAB: la recerca de la qualitat, el compromís amb la modernitat, l'esperit constructiu, la implicació social, la projecció internacional i la promoció de la joventut.

Lafuente va subratllar que figures com la del director artístic "ajuden a perseverar en el projecte d'una universitat oberta i innovadora, amb un compromís social ferm".

De l'Escolania de Montserrat a l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya

Recordant els seus inicis a l'Escolania de Montserrat amb tan sols 10 anys, Pons va assegurar que l'estada al monestir va acabar sent transcendental per a la seva carrera professional. De Montserrat va passar al Conservatori i posteriorment va donar forma a la nova Orquestra de Cambra del Teatre Lliure, una etapa que va definir com una "sacsejada vital".

Pons va recordar també projectes com la posada en marxa de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, "on va ser necessari esquivar enveges i bastons a les rodes", i l'etapa com a director musical i artístic de l'Orquestra de Granada, que va aconseguir situar a primera línia del panorama estatal. Una experiència que li va servir de trampolí cap a la direcció de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya.

"Els directors d'orquestra són aglutinadors d'ànima"

Tot un viatge professional que ha acabat portant Pons al capdavant de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, on és des del 2012. "El teatre líric era una casella que em faltava omplir. Constituïa la forma natural de tancar el cercle del meu repertori i de la història de la música", va assegurar.

Pons va reivindicar la importància de l'art en la societat "per adquirir coneixement". "Crec en la necessitat de l'art sempre, però encara més en el període que ens ha tocat viure", va destacar. Al mateix temps, va defensar el rol dels directors d'orquestra: "Són aglutinadors d'ànimes –va dir–. La música és la nostra veritat i, per tant, la feina del director ha de ser més espiritual que no pas tècnica".

stats