Història

La justícia absol l'última condemnada per bruixeria de Salem

Una classe de secundària va iniciar el procés per retornar la dignitat a Elisabeth Johnson

ARA
2 min
Una recreació al Memorial de Salem

BarcelonaHan hagut de passar 329 anys, però finalment Elisabeth Johnson Jr. ha deixat de ser oficialment "una bruixa". Si ha recuperat la dignitat, després de ser condemnada el 1692 durant els infames judicis de Salem, ha estat gràcies a la lluita d'una professora, Carrie LaPierre, i dels seus alumnes de 13 i 14 anys de l'Institut North Andover, a Massachusetts. "Ha estat un gran projecte, a la classe li dèiem E.J.J. i va passar a formar part de les nostres vides", ha dit la professora al New York Times. Elisabeth Johnson Jr. tenia 22 anys quan va ser condemnada i no tenia fills ni descendents.

Els alumnes de LaPierre van convertir aquesta dona acusada de bruixeria en un projecte de la classe de civisme. Al llarg de tres anys, els estudiants i la seva professora van persistir. Van contactar amb legisladors i advocats. Van escriure moltes cartes als responsables polítics. Es creu que una de les raons per les quals l'Elisabeth es va convertir en víctima d'un judici infame va ser que tenia una possible discapacitat mental i, a més, era soltera. Els estudiants van convèncer la senadora demòcrata Diana DiZoglio perquè redactés un projecte de llei que retornés la dignitat a l'Elisabeth. "Amb tot aquest esforç, els estudiants han demostrat el poder que pot tenir donar veu i defensar aquells que no ho poden fer", ha assegurat DiZoglio.

Es calcula que el 1692 172 persones van ser acusades de bruixeria a Salem. Molts innocents van confessar que practicaven la bruixeria per no patir més tortures. L'Elisabeth va ser condemnada i mai indultada, però no va ser executada, perquè el governador d'aleshores, William Phips, ho va evitar en adonar-se dels despropòsits d'aquell judici. El 2001 l'estat de Massachusetts va exonerar les dones i els homes que van ser acusats de bruixeria a Salem. En aquesta població nord-americana també hi ha un memorial dedicat a les víctimes de la cacera de bruixes. El perdó oficial es va produir després de la llarga batalla d’algunes de les descendents de les acusades: "Vull que la gent la recordi com el que va ser realment i que sàpiga que no va ser una bruixa", va dir Shari Kelley Worrell, descendent de Susannah Martin, una de les dones que van matar. Ningú sap per què a l'Elisabeth no la van incloure en aquest perdó oficial que es va produir el 2001: se'n van oblidar.

stats